Düzce Antik Kentte Yeni Buluntular

Antik Kentte Künk Sistemleri ve Kilise Kalıntısı Bulundu

Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazılarda, künk sistemleri ve Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı bulundu.

Antik Kentte Künk Sistemleri ve Kilise Kalıntısı Bulundu

Batı Karadeniz'in "Efes"i olarak adlandırılan bu antik kentteki çalışmalar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Düzce Belediyesi ve Konuralp Müze Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Kazıların odak noktası, tiyatro bölümünün ön kısmındaki altyapı sistemleri oldu. Burada pişirilmiş topraktan yapılmış geniş künkler ve daha ince künkler tespit edildi. Bu altyapı sisteminin, milattan sonra 4. yüzyılda tiyatronun çevresinde inşa edilen yeni yapılar için kullanıldığı değerlendiriliyor.

Kazı Başkanı Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, ayrıca Bizans dönemine ait apsisli bir kilise kalıntısının bulunduğunu ve yapının güney kısmının tahrip olduğunu belirtti. Narteks bölümünde çalışmalar sürerken, tiyatronun yakınındaki su kanalının geçmişteki temiz su kaynaklarıyla bağlantılı olduğu tespit edildi. Geçmişte olduğu gibi temiz suyun mevcut çeşmeye bağlanması planlanıyor.

Kazılarda bugüne kadar ortaya çıkan bulgular arasında, Yunan mitolojisinde "gözlerine bakanı taşa çeviren" Medusa heykel başı, mask heykelleri, grotesk figürler ve tonoz yer alıyor. Ayrıca, sahne bölümünde Apollon ve zafer tanrıçası Akteon'un kabartma heykelleri de bulundu.

Antik tiyatronun büyük bölümü açığa çıkarıldı ve önceki kazılarda "Dionysos Kült Mekanı"nı temsil eden aslanlı mozaik ile Büyük İskender'e ait bir heykel başı bulundu. Kazılar, tiyatronun tarihsel kullanımını ve yerleşim alanı olarak dönüşümünü de ortaya koydu. Son olarak, tiyatronun sahne binasını yaptıran M. Iulius Proklos'a ait 1800 yıllık bir büst gün yüzüne çıkarıldı.

 

Etiketler:
AntikKentTiyatro

DİĞER HABERLER