"TASARRUF SAĞLAMIYOR"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bütçe görüşmeleri sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e seslenen Ayhan Barut, 'tasarruf' gerekçesiyle kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının 2 kat daha fazla elektrik tüketimine yol açtığını belirterek, "2012-2015 yıllarındaki yıllık elektrik tüketim artışı ortalama 6 ila 9 milyar kilovat/saattir. Kış saati uygulamasından vazgeçilen 2016 yılında ise tüketim artışı 15 milyar kilovat/saat olmuştur. Yani yaz saati uygulaması vatandaşımıza tasarruf sağlamamıştır. Neden bu uygulamada ısrarcı oluyorsunuz?" dedi.
"ÖĞRENCİ VE YURTTAŞLAR MAĞDUR, EKONOMİYE DE ZARAR"
Kalıcı hale getirilen saat uygulamasıyla öğrencilerin ve çalışanların mağdur edildiğini, ülke ekonomisinin de büyük zarar gördüğünü Meclis'te anlatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Yaz saati uygulaması vatandaşımıza tasarruf sağlamamıştır. Aksine normalden iki – iki buçuk kat daha fazla elektrik tüketmesine sebep olmuştur. Uygulamadan vatandaşlarımız kazançlı çıkmadığına göre neden ısrar edilmektedir?
Köprü, otoyol ve şehir hastanelerinde olduğu gibi elektrik üretim ve dağıtım firmalarına bir tüketim garantisi mi verilmiştir?
Bu anormal artıştan kimler kazançlı çıkmaktadır? Uygulama ile üretici ve dağıtıcı şirketlerin kazançları ne olmuştur? Bu konudaki Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) raporu hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygulamaya dayanaklık eden akademik raporun gizlenmesinin sebebi nedir? Bahse konu raporun bir nüshasının tarafıma gönderilmesini sağlayacak mısınız?"
Meclis'te CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un sorularına yanıt veren ve kalıcı saat uygulamasının 'doğru' olduğunu savunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şunları söyledi;
"Aslında bu konuda ne kadar doğru yaptığımızı şimdi daha iyi anlıyoruz. Avrupa Birliği de bunu tartışmaya başladı. Avrupa'daki vatandaşlar da, 'Artık, bu gerçekten bir şehir efsanesi, verimliliği yok ve herkesin psikolojisi bozuluyor'diyor. Şimdi onlar da tek saat uygulamasına geçmek üzere harekete geçti biliyorsunuz. Hakikaten, İstanbul Teknik Üniversitesine son derece bilimsel bir çalışma yaptırmıştık. Bu sürekli yaz saati uygulamasına geçince tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 540 milyon liralık, 3 zamanlı tarifeler için de 800 milyon liralık bir tasarruf söz konusu. Hesap yanlışlığı şuradan kaynaklanıyor. Gün içerisindeki toplam talep artışı sanki saat farkından kaynaklanıyormuş gibi algılanıyor. Burada kıyaslanması gereken saatler, gün doğumu ve gün batımındaki saatler olması lazım. Diğerlerini mevsimsellikten arındırdığınızda aslında bu hesabın doğruluğunu siz de görmüş olacaksınız."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'ın kalıcı saat uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamanın yetersiz olduğunu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı raporun kamuoyuna açıklanmadığını belirten Ayhan Barut, ise sözlü sorularına ayrıntılı yanıt verilmemesi üzerine bakanlığa yazılı soru önergesi sundu. Kalıcı saat uygulamasının tasarruf sağlamadığını vurgulayan Ayhan Barut, şu soruların yanıtlanmasını istedi;
"Uygulamadan vatandaşlarımız kazançlı çıkmadığına göre neden ısrar edilmektedir? Köprü, otoyol ve şehir hastanelerinde olduğu gibi elektrik üretim ve dağıtım firmalarına bir tüketim garantisi mi verilmiştir? Bu anormal artıştan kimler kazançlı çıkmaktadır? Uygulama ile üretici ve dağıtıcı şirketlerin kazançları ne olmuştur? Bu konudaki Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) raporu hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygulamaya dayanaklık eden İstanbul Teknik Üniversitesine hazırlattığınızı ifade ettiğiniz 'son derece bilimsel çalışmanın' kamuoyundan gizlenmesinin sebebi nedir? Bahse konu raporun bir nüshasının tarafıma gönderilmesini sağlayacak mısınız?"