Ülke genelinde Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda sağlık emekçilerinin virüs salgınıyla mücadelede çok önemli görev üstlendiğini, gösterilen olağanüstü çabanın takdir edildiğini ancak dile getirilen eleştirilerin de bulunduğunu aktaran CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Meclisi'ne soru önergesi sundu. Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit eden Korona virüsü salgınıyla ilgili Türkiye genelinde alınan önlemlerin artırılmasını isteyen Barut, çözüm için yapılan çağrılara, ifade edilen eleştirilere ve söz edilen eksiklere herkesin kulak vermesini talep etti.
ACİL ÇÖZÜM İSTEDİ
Sağlık kurumlarında görevli emekçilerin kamuoyuna yansıyan öneri ve eleştirilerini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Salgınla mücadelede canını hiçe sayarak olağanüstü çaba sarf eden sağlık emekçilerimiz, hastalığı tespit etmek için yapılan test sayısının yetersiz olduğunu belirterek, 'Tanı için gereken test kitinin üretim kapasitesi haftada 2 bin testin üzerine çıkarılmasını istiyoruz' diyor. Hasta sayısının açıklanan rakamlardan fazla olduğu kanaatini paylaşıyorlar. Yapılan test sonuçlarıyla ilgili şüphelerini ve haklı endişelerini dile getiriyorlar. Vakaların görüldüğü illerin açıklanmasını, buna göre önlemlerin arttırılmasını talep ediyorlar. En önemli konulardan birisi de virüsle mücadelede en önde görev alan sağlık emekçilerimizin ihtiyaçlarıyla ilgilidir. Türkiye'nin dört bir yanından sağlık çalışanları ve hekimlerin ekipmanlarının eksik olduğu, yatak sayısı, eldiven ve maskelerinin yeterli olmadığı söyleniyor. Bu sorun acil çözüm bekliyor. Kriz yönetiminde gevşeme olmasın."
"EKSİKLER GİDERİLİP TALEPLER KARŞILANACAK MI?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorular yer aldı:
"1- Dezenfektan, alkol, maske, kolonya, ateşölçer ve ihtiyaç duyulan tüm tıbbi malzemelerin erişiminde ve fiyatlandırılmasında meydana gelen spekülasyonların önüne geçecek misiniz?
2- Söz konusu bu malzemelerin tümünde KDV’nin salgın süresince sıfırlanmasını, sabit bir kar marjıyla perakende satış fiyatları için bir üst sınır belirlenmesini düşünüyor musunuz?
3- Tüm sağlık malzemeleri ve bu tür maddelerin ithalatı üzerindeki tüm vergilerin, sınırlamaların ve ithalatı geciktirici prosedürlerin salgın süresince ertelenmesini planlıyor musunuz?
4- Sahtecilikle mücadele için gerekli caydırıcı tedbirlerin alınması amacıyla bir çalışmanız var mı?
5- Sağlıkta şiddetin engellenmesi ve salgınla mücadele eden emekçilere psikolojik destek verilmesi, onların talep ve önerilerinin karşılanması için bir çalışmanız var mı?
6- Başta koruyucu maske olmak üzere sağlık emekçilerinin ve vatandaşların bireysel koruma için ihtiyaç duyduğu malzemelerin temini için ne gibi çalışmalarınız var?
7- 889 devlet, 68 üniversite, 577 özel olmak üzere toplam 1534 hastanenin, 139 bin 403 yatağın ve 39 bin yoğun bakım yatağının bulunduğu ülkemizde yoğun bakım başta olmak üzere yetersiz yatak sayısının arttırılması için bir planlamanız var mı?"