PARA MÜTEAHHİTLERE GİDİYOR
Hizmet alıcısı olan hastaların müşteri olarak görüldüğünü belirten Bulut, “İktidar vatandaşa paran kadar hizmet alabilirsin" diyor. Bütçe geçen yıla göre yüzde 28 oranında artırılarak 48 milyar TL’ye çıktı. Ancak özellikle şehir hastanelerine aktarılan rakamı çıkardığınızda, geriye hizmet sunucularına, sağlık uygulamacılarına hiçbir şey kalmıyor. Yaklaşık yüzde 40'ına yakını inşaatlara gidiyor” dedi.
SAĞLIĞIN BÜTÇESİNİ VATANDAŞ CEBİNDEN ZATEN KARŞILIYOR
Vatandaşın ödediği paralarla oluşan döner sermayeden 47 milyar TL gelir beklenildiğini belirten Bulut, Bakanlık bütçesinin vatandaşın cebinden karşılayacağı bir bütçe hâline geldiğini söyledi. Bulut, “Vatandaş, hastaneye adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete gibi adlar altında ek olarak 14 ayrı kalemde katkı–katılım payı ödüyor. Vatandaş, sağlıkla ilgili uygulamaların yaklaşık yarısını zaten karşılıyor” ifadelerini kullandı.
SİSTEMDEN SADECE MÜTEAHHİTLER MUTLU
Adana, Mersin ve Gaziantep’te grip ve kuduz aşılarının olmadığını kaydeden Bulut, sağlık sisteminden memnun olanların sayısının yıldan yıla düştüğünü belirtti. Sağlıktaki sistemden sadece müteahhitlerin memnun olduğunu söyleyen Bulut, şöyle devam etti:
Sağlıktaki yeni dönemin adı: Sağlıkta müteahhitler dönemi. Sadece müteahhitler mutlu durumda. Saray’a iş yapan 5 müteahhidi Sağlık Bakanlığı bütçesinde de görüyoruz. AVM yapan, hastane yapan aynı kişi; köprü yapan, hastane yapan aynı kişi. Bu bütçe, müteahhide açılmış, müteahhit üzerinden kurgulu bir bütçe hâline gelmiş durumda. Yani Sayın Cumhurbaşkanının hayali şehir hastaneleri müteahhidin lüks oteli olarak kalmış durumda.
KALP KRİZİ GEÇİREN VATANDAŞ 6 SAAT BEKLETİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Artık kuyrukta ölen hasta olmayacak" sözlerini hatırlatan Bulut, “Bu sözlerin üzerinden 3 gün geçmeden kalp krizi geçiren ve Adana Şehir Hastanesi’nin acil servisinde uzman doktor olmadığı için 6 saat bekletildikten sonra Kahramanmaraş’a sevk edilen Burhan Sadık rahmetli oldu. İşte sağlıkta müteahhit döneminin getirdiği sonuç budur” dedi.
BAKAN, MESLEK ÖRGÜTLERİYLE GÖRÜŞMÜYOR
Cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanların siyasal bir sorumluluğu olmadığını kaydeden Bulut, bakanların atamayla geldiklerini bildirdi. Bu sistemde en önemli partnerlerin meslek odaları olması gerektiğini kaydeden Bulut, Türk Tabipler Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği’nin Sağlık Bakanı’ndan uzun zamandır randevu alamadığını söyledi. Bulut, Bakan Fahrettin Koca’ya “FETÖ'nün devletin o genetiğini bozan yapısıyla alakalı yine yeni bir paydaş arıyorsanız başka kurumlarla bu ilişkileri götürecekseniz durum 15 Temmuzda yaşananlardan farklı olmayacaktır. Bu yeni dönemde yeni bir sayfa açarak kamu özelliği olan bu kurumlarla bir an önce görüşmenizi öneriyorum” diye seslendi.