2018 Ağustos’ta yaşanan kur krizinden sonra dolar borçlarının katlandığını, kamu hizmeti yaptığı halde kamudan ödeme alamadığından ya da alacaklısı olduğu şirket konkordato ilan ettiği için tahsilat yapamadığından dolayı zora düştüğünü kaydeden Bulut, “Kamuoyunda çek mağdurları olarak bilinen iş insanları 24 Mart’ta çıkarılan torba yasayla “üç ay içinde borcunun yüzde 10’unu ödemek” şartıyla tahliye edilmiştir. Torba yasaya göre, ödenmeyen çek tutarının yüzde 90’ı her 2 ayda bir eşit taksitlerle olmak kaydıyla 15 taksitte ödenecektir. İş insanlarına tanınan bu süre 26 Haziran’da dolacaktır” dedi.
300 BİN KİŞİYE CEZAEVİ YOLU AÇILIYOR
Esnafın, salgın hastalığa karşı alınan önlemler çerçevesinde iş yerlerinin kapandığı korona krizinin ortasında bu parayı toplayamadığını belirten Bulut, Pandemi nedeniyle iş yapamayan, alacaklarını tahsil edemediği için borcunu ödeyemeyen, kimi iflas eden yaklaşık 300 bin kişi için yeniden cezaevi yolunun açılacağını ifade etti.
KİMSE BORCU YÜZÜNDEN HAPSEDİLEMEZ
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası “kimse borcu yüzünden hapsedilemez” hükmünü barındırmasına rağmen 300 bin esnaf, 26 Haziran’dan sonra hapse girme tehlikesiyle karşı karşıyadır” diyen Bulut, Bakan Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-24 Mart’ta çıkarılan torba yasayla kaç iş insanı cezaevinden tahliye edilmiştir?
-Tahliye edilen bu iş insanlarının kaçı borcunun yüzde 10’unu ödeyebilmiştir?
-Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç kişi borcunu ödeyemediği için cezaevine girmiştir?
-Pandemi sürecinde esnafın evine ekmek götüremediği göz önüne alındığında, bu tarihin ertelenmesi yönünde bir hazırlığınız var mıdır?