Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu ana kadar 1,5 milyar lira toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu ana kadar 1,5 milyar lira toplandı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında bugün ikinci kez video konferans yöntemiyle toplandı. Tarabya Köşkü’nde yapılan kritik toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarda bulundu. Maskelerin para ile satılmasının yasak olduğunun altını çizen Erdoğan, Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe'deki bir yere, 1000 yataklı hastane yapılacağını duyurdu. Başlatılan kampanyaya da değinen Erdoğan şimdiye kadar 1,5 milyar lira toplandığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu ana kadar 1,5 milyar lira toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Parayla maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler ücretsizdir. Salgın bitene kadar yeterli maske stokumuz vardır. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stoğumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak maske ulaştırmakta kararlıyız. Evlerimizden dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın 3 adım veya 2 metre mesafeden daha yakın bulunmamalarını önemsiyoruz. Her şehrimizde bulunan il hıfzıssıhha kurumları ile pandemi kurulları gerekirse ilave tedbirleri geliştiriyorlar. Köy, mahalle, belde ve hatta ilçe düzeyinde kimi yerleri karantinaya alıyoruz. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için Türkiye’nin her yerinde Vefa Sosyal Destek kurumları oluşturduk” dedi.
“VARINI YOKUNU ORTAYA KOYMUŞ BİR MİLLETİZ”
Erdoğan, “1 milyon 320 bin vatandaşımızın temel ihtiyaç taleplerini yerine getirdik. İlk, orta, yüksek öğretim öğrencilerimizin eğitimini internet ve televizyon yoluyla bu dönemi yürütüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın evlerinde kalmalarını sağlayarak insan hareketliliğini asgari düzeye indirmekte kararlıyız. İnsan hareketliliğini asgari düzeyde indirmeye kararlıyız. İnşallah bu musibetten tamamen kurtulacağız. Test sayısında günlük 20 bini geçerek önemli bir eşiği daha aştık. Hastanelerimizde teşhis ve tedavi konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’deki bir yere 1000 odalı hastane yapıyoruz. 45 gün içerisinde buraları bitireceğiz ve tamamıyla halkımızın hizmetine sunacağız. Ortaya çıkan her gelişme, karşımızdaki her türlü tehdide karşı alınması gereken tedbirlerin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. ABD ve Avrupa’daki gelişmeleri takip ediyoruz. Covid-19 bulaşan hastalarımızın yurt dışı hikayesinin bulunması, bu ülkelerde önlem alınmadığının göstergesidir. Her şeye rağmen Türkiye sağlıktan gıdaya ve temizlik malzemelerine kadar iyi bir yerdedir. Devlet böyle günler için vardır. Sergilenen birlik, beraberlik ve dayanışma için şükranlarımı sunuyorum. Gazi Mustafa Kemal’in imzasıyla yayınlanan Tekalif-i Milliye emiriyle varını yoğunu ortaya koymuş bir milletiz” diye konuştu.
“YARDIM İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLADIK”
Erdoğan, “Firmalara ve gerçek kişilere kredi ödemelerini asgari 3 ay ödemeleri için finansman desteği sağlıyoruz. Kredi geri ödemelerindeki süreyi 90 günden 180 güne çıkararak takip sürelerini uzattık.
Kredi garanti fonunun destek rakamını ve kapasitesini artırdık. KOSGEB geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin işyerine Haziran’a kadar banka kredi ödemelerini de erteleme imkanı sağlıyoruz. Kampanya hesaplarında toplanan meblağ şu ana kadar 1 milyar 500 milyon TL’yi buldu.
2 milyon 300 bin haneye daha yardım ulaştırmak için hazırlıklara başladık. Asıl mücadele salgın sonrasında başlayacaktır. Hiçbir geliri olmayan vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum; valilik veya kaymakamlarımıza telefonla durumunuzu anlatmanız halinde devletimiz her türlü desteği size verecektir. İnfaz düzenlemesi inşallah yarın TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacaktır” ifadelerini kullandı.
İletişim Başkanlığı Gündem Bilgilendirme raporu şöyle;


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

"Günlük test sayımız yakında 30.000'i bulacak. İyileşen hasta sayımızdaki artış hızı devam ediyor. Artan test sayısına göre vaka sayısındaki artış düşük seyrediyor. Virüs gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım."

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül:

"Koronavirüs paylaşımlarıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca 66 ilde 750 kişi hakkında soruşturma başlatıldı"

"12 Hakim ve savcı ile 55 personelin testi pozitif çıktı, sağlık durumları iyi"

 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk (ilköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk sınavına ilişkin) :

"Bu sınava girecek öğrencilerimiz de bulundukları sınıfların birinci dönem müfredat ve kazanımlarından sorumlu olacaklar. Ayrıca bu sınava girecek 10. sınıf ve 11. sınıf öğrencilerimiz 9. sınıfın tüm müfredatından sorumlu oluyorlardı. Bu kapsamı da daralttık ve 10. ve 11. sınıf öğrencilerimiz de sadece 9. sınıf birinci dönem müfredat ve kazanımlarından sorumlu olacaklar."

 

Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli:

"Yazlık Ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe ediyoruz.

Bu doğrultuda gerek bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz.

(Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı) Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz. Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi."

 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun:

"Milli ajansımız, ülkemizin 100 yaşına ulaşan ender kurumlarından biri. Anadolu Ajansının, kuruluş misyonu itibarıyla da özel bir yeri var. Milli mücadelemizi halkımıza ve dünyaya anlatmak, iç ve dış kamuoyunun sağlıklı ve doğru bilgi akışı ihtiyacını karşılamak amacıyla bir ajansın hayata geçirilmesi, hiç kuşkusuz büyük bir öngörüydü. Anadolu ajansı, o dönem bu zorlu görevi büyük bir gayretle başarılı bir şekilde yerine getirdi. Daha sonra Cumhuriyetimizin kuruluş sürecinde ülkemizin bugünlere gelişine kadar, her aşamada tarihe tanıklık etti. Aynı zamanda uluslararasılaşma yolunda, daha kuruluş döneminden başlayarak attığı adımların, bugün Milli Ajansımızı bir 'dünya ajansı' haline getirdiğini görmek gurur verici."

İletişim Başkanlığı olarak 'milletimizin sesini dünyaya duyurma' misyonumuz doğrultusunda ilgili bütün kurumlarımızla olduğu gibi Anadolu Ajansı ile de koordinasyon içinde, gereken her türlü desteği sağlamayı sürdüreceğiz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ajansın kurucularını minnetle anıyorum. Bu köklü kurumumuza bugüne kadar emeği geçenlerden vefat etmiş olanlara ve vazife başındayken yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı uzun bir ömür temenni ediyorum. Bugün ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından çalışan kurum mensuplarımıza başarılı faaliyetlerinin de devamını diliyorum. Anadolu Ajansının tarihe tanıklığının, daha nice yıllar süreceğini inanıyorum. "

 

İçişleri Bakanlığı:

“Bakanlığımızın Siber Suçlarla Mücadele Ekipleri, son 21 günde provokatif koronavirüs paylaşımı yapan, 3 bin 576 adet sosyal medya hesabını inceledi. Yapılan incelemelerde bu hesapları kullanan 616 şüpheli şahış tespit edilirken, bunların 229’u yakalandı.

“Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.”

“Son dönemde dünyada çok sayıda insanın ölümüne sebep olan ve ülkemizde de tespit edilen Koronavirüs (KOVID-19) özelinde çeşitli örgütler (FETÖ, PYD, PKK/KCK vb.) ve marjinal gruplar tarafından; ilgili kurum ve görevlilerce gerekli/yeterli tedbirler alınmadığı, konunun halktan saklandığı yönünde, gerçekdışı görüntü ve ses dosyaları da kullanılmak suretiyle sosyal medya üzerinden toplumu korku, panik ve endişeye sevk etme, yetkili/sorumlu kuruluşları ve kişileri kamuoyu nezdinde hedef gösterme amaçlı provokatif paylaşımlar yapıldığı tespit edildi.”

“Sosyal medya ortamında provokatif paylaşım yaptığı değerlendirilen kullanıcılara yönelik olarak siber suçlarla mücadele ekiplerince yapılan çalışmalarda, son 21 gün içerisinde 3 bin 576 adet sosyal medya hesabı incelendi. Yapılan incelemelerde bu hesapları kullanan 616 şüpheli şahıs tespit edildi. Şüphelilerden 229 şahıs yakalanırken, diğerleri ile ilgili adli süreç devam ediyor.”

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel koronavirüs salgınına ilişkin, Avrupa Birliği’nin (AB) şu ana kadarki en büyük sınavıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Merkel, AB’nin koronavirüs salgınının neden olacağı ekonomik krizden güçlü çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Bana göre, Avrupa Birliği şu ana kadarki en büyük sınavıyla karşı karşıya. Tüm üye ülkeleri farklı şekilde etkileyen bir sağlık sorunumuz var” ifadesini kullandı.

 

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, Fransa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan beri olan en büyük ekonomik daralmasını bu yıl yaşayabileceğini açıkladı. Senato’ya yaptığı açıklamada, “Muhtemelen 2009’daki yüzde -2,2’den daha fazlasını yaşayacağız. Bu durum, karşı karşıya olduğumuz ekonomik şokun boyutunu gösteriyor” dedi.

 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın enerji piyasasının istikrara kavuşturulması için başka ülkelerle çalışmaya hazır olduklarını belirterek, “Petrol piyasasının istikrara kavuşturulması için daha önce koordinasyon sürecinde yer almayan ülkelere ihtiyaç var” ifadesini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in programında ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan yönetimi ile telefon görüşmesinin olmadığını kaydetti. Bugün yapılması planlanan OPEC toplantısının 9 Nisan’a ertelendiğini kaydeden Peskov, “Video-konferans, teknik nedenlerden dolayı Perşembe gününe ertelendi. Toplantı için hazırlık yapılıyor” dedi.

 

JAPONYA

Jiji Haber Ajansı: Türk hükümeti 5 Nisan’da sokağa çıkma yasağına tabi olmayan vatandaşlara, kişi haftalık 5 maske dağıtılacağını açıkladı. Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının artması üzerine 4 Nisan’dan beri toplu alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

 

İTALYA

ANSA: 20 ile 65 yaş arasındaki her Türk vatandaşı, koronavirüse karşı beş adet koruyucu maske içeren bir kargoyu her hafta evlerinde alabilecekler. Bu yöndeki açıklama, Türk Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından açıklandı. Altun, talepte bulunmak için online formun doldurulmasının yeterli olacağını açıkladı.    

 

DİĞER HABERLER