Adana'nın Karataş İlçesi'nde ekibiyle birlikte
araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Tuncay Kuleli, son 30 yılda küresel iklim
değişikliğinin etkisiyle İskenderun Körfezi'ndeki ortalama deniz suyu
sıcaklığında 3 derecelik artış gözlendiğini açıkladı. Doç. Dr. Kuleli, Hint
Okyanusu'ndan gelen ekonomik değeri düşük 70 kadar türde yayılmacı balık ve
deniz canlısının bu bölgedeki eko sistemi olumsuz etkilediğini, bunların
izlenmesi ve kontrol altına alınması için araştırmalar yürüttüklerini belirtti.
Doç. Dr. Kuleli, İskenderun Körfezi'nde değişen eko sistemle birlikte yayılım
gösteren balık türlerinin başında çilli çarpan, dikenli çütre, balon, ıskarmoz,
sivrikuyruk dil balığı, Hint sardalyası, uçan balık, çomak, kardinal,
sivriburun gümüş, eksi balığı, paşa barbunu, Nil barbunyası, üzgün, çarpan,
ceylan, bıldırcın kefali, sivrikuyruk kaya balığı ve külah balığının geldiğini
kaydetti.
BALIK DÖKEMEDİĞİ YUMURTAYI SİNDİRİYOR
Levrek ve çupra türü balıkların 14- 16 derece su
sıcaklığında yumurta bıraktığını, ocak-mart aylarındaki yumurtlama döneminde
ise İskenderun Körfezi'nde ortalama su sıcaklığının 19 derece olarak
ölçüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Kuleli
şunları söyledi:
"Akdeniz'de levrek bağlığı erkeklerde 2- 3 yaş 25-30
santimetre boyda, dişilerde 3- 5 yaş, 30- 40 santimetre boyda cinsel olgunluğa
ulaşıyor. Doğal ortamda uygun şartlarda bir kilogram ağırlığındaki levrek 293
bin- 358 bin arasında yumurta döküyor. Çuprada ise bu sayı 100-150 bin
arasındadır. Deniz suyu sıcaklığındaki artıştan dolayı bu balıklar stres
yaşıyor ve yumurtalarını bırakamıyor. Balığın karnındaki yumurtaların emilimi
yaşanıyor. Yumurtalardaki protein vücut tarafından sindiriliyor. Üremenin
zorlaşmasından dolayı ekonomik değeri yüksek bu balıkların sayısı her geçen yıl
azalıyor. Hint Okyanusu'ndan gelen yayılmacı türler de değişen eko sistemde
kendilerine daha fazla yaşam alanı buluyor." Bünyamin YIL/DHA