Bulut, “Sağlıklı bir veri tabanı olmamakla birlikte resmi rakamlara göre engelli vatandaşların nüfusa oranının yüzde 6,9 olduğu, gayri resmi rakamlara göre ise % 12.29 olduğu belirtilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın sayısına önlenebilir hastalık ve kazalar nedeniyle her gün, her saat yenileri katılmaktadır” dedi.
ENGELLİLER EĞİTİMDE, İSTİHDAMDA YOK
Devletin görevi engellileri toplumdan soyutlamamak, sosyal devlet anlayışıyla sahip çıkmak olduğunu belirten Bulut, engellilerin sosyal, ekonomik ve siyasal yaşama etkin ve eşit vatandaşlar olarak katılmalarını sağlamak üzere başta Anayasa olmak üzere çok sayıda düzenleme yapıldığını bildirdi. Bulut, ancak, engellilerin toplumla bütünleşme, istihdam, eğitim konusunda büyük sorunlar yaşadığını söyledi.
ÇOCUKLARIN YARISI EĞİTİM ALAMIYOR
2017 TÜİK verilerine göre 22 milyon 883 bin 288 çocuğun 600 bine yakınını engelli çocukların oluşturduğunu kaydeden Bulut, “Engelli çocukların yarısından fazlası eğitim alamamakta, ayrıca eğitim, sağlık, ulaşım, iş, sosyal ve günlük hayata katılımda çok fazla sorunla karşılaşmaktadırlar. 6 yaş ve üzeri engellilerin neredeyse yarısı okuryazar bile değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre, son 20 yılda eğitime erişen engelli çocuk öğrenci sayısı sadece 289 bindir” dedi.
10 BİN KADRO BOŞ
Engelli vatandaşların yaşadığı bir diğer sorunun da istihdam alanında olduğunu kaydeden Bulut, kamu sektöründe yüzde 4, özelde de yüzde 3 oranında işçi çalıştırılması, Devlet Memurları Kanunu’na göre de yüzde 3 oranında devlet memuru çalıştırılması zorunluluğu olmasına rağmen ne Devletin ne de özel sektörün buna uymadığını söyledi. Bulut, kamu kurum ve kuruluşlarının 10 bine yakın engelli kamu personeli kadrolarının boş tutulduğunu engelli vatandaşların istihdamdan dışlandığını belirtti.
DEVLET SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİYOR
Engellilerin toplumla bütünleşememelerinin önündeki sorunlardan birinin de fiziksel çevre kaynaklı olduğunu kaydeden CHP’li Bulut şöyle devam etti:
Fiziksel çevrenin yapılandırılma sırasında sorumluluk sahibi kişi ve kuruluşların, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak düzenlemeler yapması, eşit katılım ilkesi açısından yaşamsal niteliktedir. Devlet fiziksel çevreyi engellilerin kullanabileceği şekilde düzenlemek konusunda üzerine düşeni yapmamaktadır. Kamusal ve kamuya açık binalar, ulaşım sistemleri engellilerin erişimine uygun değildir.
MECLİS ARAŞTIRMALI
CHP’li Bulut, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelliler için sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal güvenliği kapsayan bir çözüm modeli uygulanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi