AK Partili Gülaçtı, şöyle konuştu:
“Bazı dairelerin bütçelerinde azaltmalar veya arttırmalar yaptık, harcama kalemlerini değiştirdik. Bunlardan birkaç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle Adana’nın ulaşımını hepimiz biliyoruz. Zaman zaman problemleri buradan da dile getiriyoruz ve bize gelen bütçesinden yaklaşık olarak 18 milyon daha fazla bütçe bekliyoruz. Toplu taşıma araçları ulaşım problemine çözüm amaçlı bu bütçeyi arttırdık. Daire başkanlığı 48 milyonken bunu 4 milyon daha arttırarak 52 milyona çıkardık. Çünkü köylerde ve ilçelerde ulaşımla ilgili beklentiler vardı onu karşılaması için yer verdik. Adana’nın tarımsal potansiyelini daha da yükseğe çıkarmak için Büyükşehir belediyesinin çalışmalarına destek verdiğimizi her zaman söyledik bu konuda da tarım ve hayvancılık hizmetleri daire başkanlığının bütçesini 1 milyon 100 bin lira daha da arttırdık.
YEREL BASINA DESTEK
Basın ve yayın halka ilişkiler daire başkanlığında ulusal medya ile yerel medya arasında ciddi bir fark vardı. Ulusal medya 750 bin lira gibi yazılmıştı biz bunu 700 bin liraya düşürdük. Yerel medya ise 500 bin lira ile sınırlandırılmıştı. Bunu iki katına 1 milyon liraya çıkardık, bütçesinde küçük bir azalma oldu. Tüm bunlar belediyenin, belediye çalışmalarının ve Adana’nın daha iyiye gitmesi için komisyonumuz küçük değişiklikler yaptı. Genel olarak baktığımızda 1 milyon 680 bin lira gibi bir hedef bütçesi var ama bunu gerçekleşmeyeceğini bizler öngörebiliyoruz. Çünkü rakamlar bunu gösteriyor. Biz daire başkanlıklarının bütçelerini kalem kalem incelerken belediyenin kadrolu işçi ve personelini zaten biliyorsunuz ama yaklaşık olarak 7 bin kişinin taşeronda çalıştığını tespit ettik, belediyenin kendi hizmetini üretmesinin daha sağlıklı olacağını vurgulamalıyız. Personellerle ilgili bir iyileştirme olsa da özellikle seçim döneminde 2014 de ciddi derecede personele para harcandığını görüyoruz. Tüm bunları belediyenin bizlere sunduğu evraklardan tespit ediyoruz.
GERÇEK BÜTÇE OLMASINI İSTİYORUZ
Sermaye miktarlarına baktığımız da 2014 yılında seçim dönemi olduğu için yaklaşık olarak 209 milyon önerilmiş fakat 103 milyon civarına bir yatırım yapılmış yatırım yapma kararının yarısı ancak uygulanmış, 2015 yılında da bir artış var ama yine de yüzde 40 civarında hedeften sapma var, 350 milyon yatırım yapacağız demişiz ama bu 270 milyon civarında yapılmış, 2016 yılının bilanço verileri daha tamamlanmadığı için burda da 430 milyon diye belirtmişiz yüzde 45 civarında bir yatırım görünüyor yüzde 55’i yıl sonuna kadar tamamlayabilir miyiz bilmiyorum, özellikle bu rakamları belirtmemendeki sebep bizim yaptığımız bütçenin gerçek bütçe olmasını istiyoruz. Belediyenin her yıl yaklaşık olarak 5 milyon lira alacak artışı var. 2014 yılından 2016 yılına baktığımızda belediyenin 31 milyon alacağı var. 2016 yılın 10uncu ayında 43 milyon alacağı var. Yani 12 buçuk milyon bir alacak artışı var ki bu da her yıl 5 milyona tekabül ediyor, bu önemli bir şey. En önemlisi 2013 yılında büyükşehir belediyesinin 1 milyar 520 milyon borcu gözüküyor. 2016’nın 10 uncu ayına kadar kamu kuruluşlarında 435 milyon banka kredileri 1 milyar 270 milyon olmak üzere toplam 2 milyar 400 milyon TL büyükşehir belediyesinin şu anda borcu görünüyor. Yaklaşık olarak 1 milyar borç artışı görülmekte. Yatırımlara baktığımızda da sadece 200 milyon civarında yıllık olarak yatırım var, yıllık olarak borçlanmamız 350 milyon ve 150-200 milyon civarında bir açık tespit edilmiş oluyor ve yatırıma yıllık 200 milyon olarak düşündüğümüzde belediyenin 2 milyar 400 milyonluk borcunu 12 yılda daha fazla borçlanmazsa ancak ödeyebileceğini görüyoruz. Bu borçların daha makul bir şekilde ödenmesi için bunları belirtiyoruz. Belediyenin daha gerçekçi yatırımlar yapması gerektiğini ve Adana halkı için daha iyi çalışılması, devletin bütçesini ve doğal kaynaklarının daha düzenli kullanması ve bundan sonra daha fazla açık verilmemesi gerektiğini” dile getiriyorum.
PROJELER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili ve Yüreğir Belediyesi Meclis Üyesi Ozan Gülaçtı, konuşmasına, 2017 yılının performans raporunu görüşmek üzere toplandıklarını yineleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2016 yılında 30 adet alt geçit, üst geçit ve köprü yapılması planlanmış ama bu olmayınca 2017 yılı için tekrar aynı hedefler yer almış. Sayın başkanımızın Mart 2016 yılında muhtarlarla yaptığı toplantıda çelik köprünün tamamlanacağını dile getirmişti ancak bu olmayınca 2017 yılının performans raporunda yüzde 75’inin tamamlanacağı belirtilmiş. Bizde bunların bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Ulaşım için bisiklet yolunun tamamlanması gerektiğini ve bisiklet yolları için yapılan yolların arttırılması gerekiyor. Şehrimizin gelişimi için önemli olan projeler 2016 yılında gerçekleştirilmemekle kalmayıp 2017 yılının performans raporunda yer verilmemiş. Performans raporundan çıkarılan projelerden biri de Adana Hal projesi. Bu projeler rapordan çıkarıldığına göre demek ki bunlara 2017 yılında bir bütçe ayırmayacağız. Maalesef Adana otogarı da 2017’nin performans raporunda yer almamış. Bunların haricinde hayvanat bahçesi projesine de 2017 yılı için yer verilmemiş bu proje ne kadar küçük bir olay gibi görülse de Adana için önemlidir. Maalesef halkımız çocuklarını hayvanat bahçesi için çevre illere götürmek zorunda kalıyor o yüzden bu projenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum”
Gülaçtı gelir artışını belirterek bu konuda daha sık çalışmalar yapılması gerektiğini de belirtti. Gülaçtı, “Adana trafik çilesini sık sık burada dile getiriyoruz. Bu çileyi sonlandırmamızı sağlayacak proje ise ulaşım master planı. 2 yıldır bütçe sağlanamadığı için ulaşım master planı performans raporunda yer alamadı” dedi. Gülaçtı kanaldaki boğulmaları önlemek için Büyükşehir Belediyesinin havuzlarının iyileştirilmesi gerektiğini ve 2017 yazında bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. 2017 yılın performans raporu için kitabı hazırlayan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz fakat içerisinde yer alan maddeler gerçekçi ve yeterli değil. Adanalımıza müjdesini verebileceğimiz bir konuya değinilmemiştir, tam aksine yapılmasını beklediğimiz projeler 2017 yılının raporundan çıkarılmış ve engellenmiştir” şeklinde konuştu.
Başkan Sözlü daha verimli çalışmalar gerçekleştirmek için yapılan eleştirileri göz önünde bulunduracağını belirterek eleştiriler için teşekkür etti. Gülşah KALOĞULLARI/Gazette