Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasına sahip olan Türkiye'nin, BRICS gibi farklı platformlarda yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini belirtti. Gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını ifade eden Fidan, Asya'nın yanı sıra Afrika'da da işbirliğini ve çok taraflılığı desteklediklerini vurguladı. Çin kaynaklarına göre Fidan, "Elbette BRICS üyesi olmak istiyoruz. Bu yıl işlerin nasıl gideceğini göreceğiz" dedi.
Fidan, Çin Dışişleri Bakanı ile Basın Toplantısı Düzenledi
Çin'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çinli mevkidaşı Vang Yi, Pekin'deki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin ve Türkiye'nin hegemonya ve güç siyasetlerine karşı uluslararası adaleti savunması gerektiğini belirterek, Filistin sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için ortak çabalara ivme kazandırma çağrısında bulundu.
Vang, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de ateşkesin sağlanması ve Orta Doğu’da barış ve istikrarın korunması konusunda Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını ifade etti. "Çin ve Türkiye, Filistin sorununun bir an evvel adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması çabalarına ivme kazandırmalıdır" dedi. Gazze'deki insani durumun iyileştirilmesi gerektiğini belirten Vang, iki devletli çözümün Filistin sorunundan çıkışın en temel yolu olduğunu vurguladı.
'Çin ve Türkiye Kadim Medeniyetlerin Temsilcisi'
Vang, Çin ile Türkiye'yi kadim medeniyetlerin temsilcisi ülkeler olarak nitelendirerek, "Bin yıllık İpek Yolu iki medeniyeti sıkı sıkıya birbirine bağlamış, dostane ilişkileri ve iletişimi güçlendirmiştir" dedi. İki ülke liderlerinin ortak iradesi doğrultusunda ikili ilişkilerin sağlıklı şekilde geliştiğini belirten Vang, her alanda işbirliğinin derinleştiğini ifade etti.
'Birçok Konuda Mutabakata Vardık'
Vang, Fidan ile görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduklarını ve birçok alanda mutabakata vardıklarını kaydetti. Taraflar, birbirlerinin temel çıkarlarına ve hassasiyetlerine saygı gösterme, karşılıklı siyasi güveni pekiştirme, karşı tarafın egemenliğini ve kalkınma çıkarlarını korumasını destekleme konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. Vang, "Yabancı güçlerin demokrasi ve insan hakları gibi bahaneler adı altında iki ülkenin iç işlerine karışmasına karşı çıkmalıyız" dedi.
'Çin ve Türkiye, Kuşak ve Yol Girişimi'nin Doğal Ortaklarıdır'
Vang, iki ülkenin Kuşak ve Yol Girişimi'nin doğal ortakları olduğunu belirterek, bu girişimin ve Orta Koridor'un uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Fidan da "Bu dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor girişimimiz daha da büyük önem kazanmıştır" dedi. Fidan, iki ülke ilişkilerinin önemli bir ayağını ekonominin oluşturduğunu ve ikili ticaret hacminin 2023'te 48 milyar dolar düzeyine ulaştığını belirtti.
'İki Devletli Çözüm İçin Çin ile Çalışmaya Devam Edeceğiz'
Fidan, bazı ülkelerin İsrail'in Filistin'e saldırılarını desteklediğini belirterek, "Gazze'de ateşkes, Gazzelilere insani yardımların kesintisiz ve güvenli şekilde ulaştırılması ve iki devletli çözüm için önümüzdeki süreçte de Çin ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda ise Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini başından beri güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı.
'Türkiye'nin, Çin'in Toprak Bütünlüğüne, Siyasal Egemenliğine Desteği Tamdır'
Bakan Fidan, Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne ve siyasal egemenliğine desteğinin tam olduğunu belirterek, "Çin'e yönelik silahlı terör hareketlerine karşı desteğimiz tamdır" dedi. Fidan, Çin'in Türk dünyası ve İslam dünyasıyla son yıllarda geliştirdiği ilişkiyi memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Fidan, yarın Kaşgar ve Urumçi'yi ziyaret edeceğini belirterek, bu iki şehrin Çin'in kültürel zenginliğine katkıda bulunan iki kadim Türk İslam şehri olduğunu söyledi. Fidan, Türkiye-Çin arasında yaklaşık 10 yıldır devam eden ileri düzey teknik çalışmaların somut olarak hayata geçirilmesi konusundaki beklentilerini ilettiğini ifade etti.
'Kalkınma Yolu Projesi' Gündemde
Fidan, bağlantısallık konusunun gündeme getirildiğini belirterek, "Özellikle Çin'in Yol Kuşak Projesi'ni ortaya koyduğu andan itibaren büyük bir çaba ve emek var. Bölgede bir mobilizasyon var. Bu konunun deniz ayağı var, kara ayağı var. Burada belli ilerlemeler sağlandı. Türkiye burada nasıl tamamlayıcı rol oynayabilir?" dedi.
'İlişkilerimizi Kurumsal İlerletmeye Devam Edeceğiz'
Fidan, Basra Körfezi'nden Irak ve Türkiye'yi de içine alarak Avrupa'ya doğru giden rotaların bağlantısallık ağına nasıl dahil olacağı konusunun da gündeme getirildiğini belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin bu türden büyük projelerle nitelikli hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Fidan, Çin makamlarıyla müzakerelere devam edeceklerini söyledi.