Göreve gelmesinin ardından yaptığı tasarruf faaliyetlerine ilişkin açıklamada bulunan Başkan Zeydan Karalar, içme suyu ihtiyacı temini için açıldığı söylenen sondaj kuyularını incelediklerini lakin 35 adet kuyunun hiç açılmadığını belgeledi .
“1 MİLYAR BOŞA GİDECEKTİ”
Karalar toplantıda belgelerle birlikte açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu, “Toplamda fazla ödenen yaklaşık 60 milyon TL'yi tahsil ettik ve seçildiğimiz günden bugüne kadar yaklaşık 160 milyon TL ASKİ'ye para kazandırdık. İçme suyunun temini amacıyla yapılan sondaj ve kuyu açma işlemleriyle ilgili saha incelemeleri yaptık. Bu incelemelerde yaklaşık 13 milyon lira bedelle 76 kuyu açma ihalesinin yapıldığını ancak 35 adet kuyunun hiç açılmadığını tespit ettik. Bu çalışma kapsamında açılan kuyu falan yok. Açılmış gibi fatura edilen bu 35 kuyunun zararı 5 milyon 267 bin TL olduğunu belirledik. Bunun yanı sıra 1 milyar 652 milyon liraya yapılacağı öngörülen ve ihalesi yapılan Yedigöze Barajı'nın yapımını göreve gelir gelmez durdurdum. Arkadaşlarımızla beraber oturduk ve çok ciddi bir çalışmadan sonra bir proje yaptık. Aynı mesafede, aynı kapasitede çalışacak şekilde 285 milyon liraya bu işin bitirileceği yönünde raporlar ortaya koyduk. Biz müdahale etmeseydik, 1 milyar 300 milyon TL'yi boşuna verecektik. Bu evvela ülkemizin, vatandaşımızın parası.”
“2 MİLYON LİRA TASARRUF ETTİK”
Gelir ve gider dengesini düzeltmek için yaptıkları çalışmalara değinen Başkan Karalar, mevcut hizmetlerde gereksiz görülen ekipmanlarda tasarrufa gittiklerini ve çeşitli incelemeler sonucunda hizmet sağlayıcılarının uygunsuzluklarına yönelik cezai işlem uygulanması için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Karalar, gelir ve gider tablosuyla ilgili şunları söyledi: "Tasarrufa ilk olarak araç kiralarıyla başladık. Baktık ki hiç çalışmayan ya da çok az kullanılan araçlar var. Bu araçları tespit ederek iptal ettik. Bu araç kiralarından aylık 2 milyon lira tasarruf ettik. Bunu yıla vurduğunuzda 24 milyon TL tasarruf anlamına geliyor. Bu kiraların ödemelerinde de hesaplamalardaki yanlışlıklardan dolayı 4 milyon lira fazla para ödendiğini tespit ederek bu parayı tahsil ettik. Yine yüklenici firmanın vermesi gereken araçlarla birlikte zorunlu hizmetlerin verilmediğini tespit ederek, bedeli olan 4 milyon 500 bin lirayı tahsil ettik. Uzaktan okumalı sayaç alımı ihalesinde ise yapılan incelemelerde, firmanın ihtiyacı sağlayamamasına rağmen ihalenin gerçekleştirildiği tespit edilerek 8 milyon 300 bin TL ceza kesilip, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde tüm yazıcı, tarayıcı ve fotokopi makinelerinde kullanılmak üzere 5 bin 524 adet toner satın alındığı faturalandırılmış. Fatura var ancak toner yok. Bu malzemelerin 2 milyon 104 bin liralık bedelinin tahsil edilmesi için girişimde bulunduk."
“OCAK AYINDA KAR EDECEĞİZ”
Belediyelerin iş kapısı olarak görülmeye başlandığını ancak bunun önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Karalar, "Belediyelerin tek işi insan çalıştırmak değildir. Ben bu Büyükşehir Belediyesini 4 milyar 320 milyon TL borçla devraldım. Belediye her ay yaklaşık 60 milyon lira açık veriyordu. Dolayısıyla borç şu anda 4 milyar 900 milyon liralara kadar yükselmiş durumda. Hareket kabiliyetimiz sınırlı olsa da yapacağımız çalışmalarla birlikte Adana Büyükşehir Belediyesini Ocak ayından sonra kar eder hale getireceğiz" açıklamasını yaptı.
Adana Büyükşehir Belediyesi 75. Yıl Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ASKİ Genel Müdür Vekili Zeki Aysan ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Açıklamalar sonrası soruları yanıtlayan Karalar, Adana’nın durumunu merak eden herkese “Söz veriyorum en yakın zamanda Adana düze çıkacak” cevabını verdi.