Bayram, bol lezzetli yemeklerle dolu sofralarla anılırken, Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, artan kırmızı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlatıyor. Beslenme Uzmanı Eren, bayramda sağlıklı beslenmenin 8 önemli kuralını paylaşıyor.
Etin Dinlendirilmesi: Kurban eti kesildikten hemen sonra serttir ve pişmeye uygun değildir. Kesim sonrası eti 24 saat boyunca 3-5 derece arasında uygun bir ortamda, bir buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirmek gerekir. Bu şekilde olgunlaşan et yumuşar ve pişmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.
Et Pişirme Yöntemleri: Et kendi yağında pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemelidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemlerinden biri tercih edilmelidir. Eti mangalda pişirmenin en doğru yöntemi, ateş ile et arasında en az 20 cm mesafe olması ve etin kömürleşecek kadar uzun süre pişirilmemesidir. Aksi takdirde, et ateşe çok yakın olursa kanserojen bir madde olan akrilamid ortaya çıkar. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti özellikle kalp-damar hastaları ve kolesterolü yüksek olan bireyler dikkatli tüketmelidir.
Salata ve Sebzeler: Et ile birlikte salata ve/veya zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketimi, öğünün vitamin ve mineral içeriğini zenginleştirir ve lif (posa) içeriği sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
Limondaki C Vitamini: Etin üzerine limon sıkılmalı ve bekletmeden hemen tüketilmelidir. Limonun içeriğindeki C vitamini, etteki demirin vücuttaki emilimini artırır. C vitamini hava ile temas esnasında bile kayba uğradığı için hızlı tüketimi çok önemlidir.
Kırmızı Et Tüketimini Sınırlama: Öğle veya akşam yemeğinde et tüketilecekse, diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edilmelidir. Böylelikle et tüketim miktarı uygun seviyelerde tutularak fazla kalori ve doymuş yağ alınmaz, kilo kontrolüne katkı sağlanır.
Hafif Tatlılar: Kırmızı et tüketilen günlerde, sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori dengesini sağlamak için magnolia, yoğurt bar, puding ve supangle gibi meyveli-sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Eğer şerbetli tatlı tüketilecekse paylaşılmalı ve en fazla yarım porsiyon tüketilmelidir. Tatlı tüketiminin olduğu gün veya ertesi gün kahvaltıda karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli, ekmek tüketilmemelidir.
Su Tüketimi: Günde 2-3 litre su içmek önemlidir, özellikle kırmızı et tüketimi sonrası su tüketimine dikkat edilmelidir.
Hareket: Günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası yürüyüş yapmak, alınan kalorilerin harcanmasını sağlar ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmek, dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Bu önerilere uyarak bayramın tadını sağlıkla çıkarabilirsiniz.