“Bu yıl 4 milyon ton civarında rekolte beklentisi olan ve üretimin yaklaşık yarısını ihraç etmeyi hedefleyen, binlerce üreticinin, on binlerce işçinin ekmek yediği sektör, artık önünü görmek istiyor.”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, zaman zaman iç pazar ve dış pazar sorunlarıyla karşılaşan narenciye sektörünün kalıcı istikrara kavuşması gerektiğini söyledi.
Bakan Fakıbaba’ya ‘narenciye’ sorusu
Tarım sektörünün öneminden dolayı, bu alanda ortaya çıkan hemen her soruna çözüm üretilmesi amacıyla yoğun mesai harcamasıyla öne çıkan isim olarak bilinen MHP’li Mevlüt Karakaya, yine bu sahada yaşanan güncel bir sorunu Meclis gündemine taşıdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, bir kez daha narenciye sektörüne dikkat çekti.
Üretici birçok sorun yaşıyor
Karakaya, Adana başta olmak üzere Mersin, Hatay, Osmaniye, Antalya gibi Türkiye’nin narenciye ihtiyacının yüzde 80’ni karşılayan ve ihracat içinde önemli bir paya sahip olan Akdeniz bölgesindeki üreticilerin birçok sorunla mücadele ettiğini belirtti. Geçen yılın Aralık ayından itibaren bu yılın ilk yedi ayında artarda meydana gelen ve kimi afet düzeyinde yaşanan olumsuz hava şartlarının ise rekolte beklentisini aşağı çektiğini bildirdi.
Sektör önünü görmek istiyor
Karakaya, “Özelliklerinden ötürü hava şartlarından çabuk etkilenen, zaman zaman iç pazar ve dış pazar sorunlarıyla karşılaşan narenciye sektörünün artık kalıcı istikrara kavuşması gerektiği açıktır. Bu yıl 4 milyon ton civarında rekolte beklentisi olan ve üretimin yaklaşık yarısını ihraç etmeyi hedefleyen, binlerce üreticinin, on binlerce işçinin ekmek yediği sektör, artık önünü görmek istiyor.” ifadesini kullandı.
Sektör kalıcı istikrar arıyor
MHP’li Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, devamla “İlaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye ve işçilik giderleri gibi her yıl artan maliyetlere karşın ürün fiyatlarının bazen aşağı inmesi, bazen aynı kalması veya maliyet oranında artmaması gibi etkenler yüzünden üretici ciddi sorunlar yaşamaktadır. Narenciye sektörü; üretimden hasada, pazarlamaya, ihracata kadar tüm süreçlerde yaşanan sorunların bitmesini ve kalıcı bir istikrarın temin edilmesini istemektedir.” dedi.
Sektörde neler yapılmalı?
Karakaya devamla şunları söyledi:
“Bu bağlamda; narenciyenin Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan ama istisna tutulan havza bazlı destekleme modeline dâhil edilmesi, hasattan sonra katma değer üretecek yeni ürün modelleri geliştirilmesi, iç pazarın genişletilmesi, mevcut dış pazarların kalıcı hale getirilmesi, yeni dış pazarlar bulunması, DFİF’in zamanında açıklanması ve ödenmesi gibi birçok adımların atılması yerinde olacaktır.”
Destek dışında kalması, dfif ve pazar sorunu
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Eşref Fakıbaba’ya şu soruları yöneltti:
“Narenciye üretimi yapılan bölgeler neden Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan havza bazlı destekleme modellerine dâhil edilmemektedir? Dış pazarların kalıcı hale getirilmesi, yeni pazarlar bulunması konusunda bir çalışma var mıdır? DFİF ne zaman açıklanacaktır ve ne zaman ödenmesi düşünülmektedir?”