Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı, Ziraat Mühendisi Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin iktidarın izlediği yanlış dış politika ve girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle bu yıl da ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Barut, “Girdi maliyetleri artmasına karşın narenciye ürünlerinin fiyatları yerinde saymış, üretici özellikle yanlış dış politika ve yanlış dış ilişkiler nedeniyle narenciye ihracatında Rusya’ya mahkum bırakılmıştır” dedi.
“TÜRKİYE TURUNÇGİL ÜRETİMİNDE 9.SIRADA”
CHP İl Başkanı Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin sorunlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin, 1 milyon 150 bin dekar büyüklüğündeki alanda 4 milyon ton narenciye üreterek dünyada 9. sırada yer aldığını kaydetti.
“ÜRETİMİN TAMAMINA YAKINI AKDENİZ VE EGE BÖLGESİNDE GERÇEKLEŞİYOR”
Ülkedeki narenciye üretiminin tamamına yakınının Ege ve Akdeniz bölgelerinde gerçekleştiğini dile getiren Barut, üretimin yüzde 47’sini portakalın, yüzde 28’ini mandarinin, yüzde 19’unu limonun, yüzde 6’sını ise altıntopun oluşturduğunu aktardı.
“ADANA ÜRETİMİN YÜZDE 40’INI GERÇEKLEŞTİRİYOR”
Narenciye ürünlerinin Türkiye ekonomisine 1 milyar dolarlık ihracat getirisi sağladığına işaret eden Barut, Adana’nın yaklaşık 400 bin dekar alanda toplam üretimin yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştirdiğini ve bu üretimle 400 milyon dolarlık ihracat getirisi elde edildiğini vurguladı.
“ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP ÜRÜN”
Narenciyenin ülke ekonomisi ve ihracat açısından stratejik öneme sahip olduğunun altını çizen Barut, son dönemde narenciye üretilen alanda artış olmasına karşın iktidarın izlediği yanlış politikalar nedeniyle üreticilerin gelir seviyesinde aynı oranda bir artış yaşanmadığını söyledi.
“GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI, ÜRÜN FİYATLARI YERİNDE SAYDI”
Barut, “Siyasal iktidar tarım girdileri bakımından üreticileri adeta piyasanın acımasız çarkına terk etmiş, gübre, zirai ilaç, akaryakıt gibi önemli girdiler sürekli artmıştır. Ancak, narenciye ürünlerinin fiyatları yerinde kalmıştır” şeklinde konuştu.
“ÜRETİCİ ALINTERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”
İktidarın, üreticiler için büyük önem taşıyan demokratik tarım kooperatiflerini bilinçli olarak yaygınlaştırmadığını belirten Barut, “Bu nedenle üretici alın terinin karşılığını alamamıştır. Tarım Bakanlığı, narenciye hasat sezonunun yıl içerisine yayılması konusunda hiçbir çalışma yapmayarak yine üreticileri kendi inisiyatiflerine bırakmış ve yaşanan sorunların artmasına neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE NARENCİYE İHRACATINDA BEŞİNCİ SIRADA”
Türkiye’nin dünyada narenciye ihracatı yapan ülkeler sıralamasında beşinci sırada olduğunu belirterek, narenciye üretiminin ülke ekonomisine katkısının önemine işaret etti. Hollanda’nın ise narenciye üretimi olmamasına karşın narenciye ihracatında altıncı sırada olduğuna dikkati çeken Barut, Hollanda’nın sahip olduğu güçlü dağıtım ağıyla ithal ettiği narenciyeyi ihraç eden ve büyük bir katma değer elde eden ülke konumunda olduğunu söyledi.
“YANLIŞ DIŞ POLİTİKALAR TURUNÇGİL İHRACATINA DARBE VURDU”
Barut, “Bugün iktidarın uyguladığı yanlış dış politikalar, kurduğu yanlış dış ilişkilere bağlı olarak narenciye ihracatında çok ciddi pazar kayıpları meydana gelmiş ve üretici ihracatta neredeyse sadece Rusya Federasyonu’na mahkum bırakılmıştır” şeklinde konuştu.
ÖNERİLER
Tüm olumsuzluklara karşın Adana’da narenciye alanlarını artıracak çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Narenciye tarımının doğru bir şekilde planlanması ve yönetilmesi için Narenciye Araştırma Enstitüsü zaman kaybetmeden kurulmalı, üreticilerin demokratik kooperatiflerde örgütlenmesi sağlanmalı, hasat edilen ürünlerin saklanabileceği soğuk hava depoları yaygınlaştırılmalıdır. Ayrıca, tarımsal girdilerin desteklemelerle aşağıya çekilmesi sağlanmalı ve kırsal hibe desteklerinde üreticiler KDV’den muaf tutulmalıdır.”