NARENCİYE BİNLERCE KİŞİNİN EKMEK KAPISI
CHP’li Bulut, Çukurova’nın dört bir yanını çevreleyen, binlerce kişiye istihdam kaynağı olan narenciye üretiminin yüzde 60-70'ini ihraç ettiğimiz Rusya ile yaşanan sorunun da narenciye üreticisini zor durumda bıraktığını kaydetti. Bulut, “Rusya’nın Akdeniz meyve sineğini gerekçe göstererek Çukurova’dan yollanan tonlarca narenciyeyi geri göndermesi, 3'te 2'si hasat edilmek için beklenen narenciyenin dal fiyatlarının her geçen gün düşmesi üreticiyi mağdur etmiştir. Üreticiler, dalında kalan ve bozulmaya yüz tutan tonlarca ürünü, hayvanlara yem olarak kullanmaktadır” dedi.
DFİF NEDNE AÇIKLANMADI?
Uzun yıllardır verilen DFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) kaynaklı ihracat desteğinin de geçen yıl ton başına 120 TL’den 50 TL’ye düşürüldüğünü belirten Bulut, bu yıl ise henüz açıklanmadığını bildirdi. Bulut, “Döviz kurlarının yüksek olmasından ve ürünlerin para etmemesinden dolayı üreticinin alın terinin karşılığını almasını sağlamak için DFİF desteğinin bir an önce açıklanması gerekmektedir” dedi.
KAMUYA VE ÖĞRENCİLERE DAĞITILSIN
Adana’da narenciye üretimin büyük bir bölümünün İyi Tarım Uygulaması kapsamında yapıldığını belirten Bulut, narenciyenin koşulları daha ağır olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine rahatça ihraç edildiğini ve herhangi bir geri bildirimle karşılaşmadan pazarlara ulaştığını bildirdi. Bulut, Bakanlığa, narenciyelerin üreticiden satın alınarak kamuya ve okullara dağıtılması çağrısı yaptı.
DESTEKLEME FİYAT İSTİKRAR FONU YUKARI ÇEKİLECEK Mİ?
CHP’li, Bulut Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Rusya ile sorunun aşılmasına yönelik herhangi bir girişim başlatılmış mıdır?
-Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’nun açıklanmamasının gerekçesi nedir? Ne zaman açıklanacaktır? Destek fiyatlarının yukarı çekilmesi gibi bir girişiminiz olacak mıdır?
NARENCİYE NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?
-Özellikler turunçgillerde yaygın olan Akdeniz meyve sineği ve kalıntı sorununun çözülmesi noktasında hangi projeler yürütülmektedir?
-Narenciye sektöründe Rusya´ya ihraç edilemeyecek olan yüz milyonlarca liralık ürün nasıl değerlendirilecektir?
BAKANLIĞINIZ ZARARI KARŞILAYACAK MI?
-Bakanlığınızın zor durumdaki narenciye üreticisine destek sağlamaya, iç pazarda tüketime artırmaya yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?
-Bakanlığınızın üreticinin elinde kalan narenciyeyi satın almak yönünde bir tasarrufu var mıdır?