Seyhan Taşkent İlköğretim Okulu Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Akpınar, Umum Servisçiler Esnaf Odası Başkanı Ünsal Perçin, Adana Ticaret Odası Servis Firmaları Sorumlusu Mehmet Balıkçı ve Okul Servis Araç Şoförleri ile Rehber Personeller katıldı.
Toplantıda konuşan Trafik Denetleme Şube Müdürü Akpınar, özelikle bu dönem trafik kazaları incelendiğinde, kazaya uğrayanların çoğunluğunun 5 – 14 yaş grubu ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklar olduğuna dikkat çekerken, “Yarının büyüğü ve geleceğimiz olan çocuklarımızı trafik kazalarından korumak, sağlıklı, bilinçli bireyler olarak topluma kazandırmak amacıyla her yıl daha fazla öğrencimize ulaşarak trafik eğitim seminerleri düzenliyoruz. Geçen dönem ilimizde bulunan 143 okula giderek 38 bin 310 öğrencimize trafik eğitimi verilmiştir. Yeni dönemde daha fazla öğrenciye ulaşarak, trafik eğitimi vermeyi planlıyoruz”dedi.
Okul giriş ve çıkışlarında, çocukların can ve mal güvenliklerini korumak amacıyla geçen dönem, Okul Geçidi Görevlisi Kursu düzenleyerek, başarı gösteren 366 öğretmen, veli ve öğrenciye kimlik kartı verilerek, okul önlerinde görev almalarının sağlandığını da açıklayan Akpınar, çocukların güvenli taşınmalarını sağlamak, olası bir trafik kazasında zarar görmelerini önlemek amacıyla, okul servis araçlarının, görevli trafik ekiplerince sürekli denetlendiğini de belirtti.
2014 – 2015 eğitim öğretim döneminde, okul servis araçlarında bulunması gereken özellikler ile taşıma sırasında nelere dikkat edeceklerini, değişen yeni mevzuatları da anlatan Akpınar, “Buna göre; aracın arka kısmında Okul Taşıtı yazısı, ışıklı Dur levhası bulunmalı, öğrenci indirip bindirilirken Dur levhası yakılarak diğer yol kullanıcıları uyarılmalıdır. Aracın yan tarafından sarı renkli kuşak bulunmalı, camlar sabit veya tel kafes ile muhafazalı olmalı, kapılar şoförün kontrolünde otomatik olmalıdır. Araç içindeki demir aksamlar yumuşak bir madde ile kaplanmalı, her öğrenciye emniyet kemeri takılmalıdır. Velilerle haberleşebilmek için mobil telefon, araç telefonu ya da cep telefonu bulundurulmalı, araçlarda bulunması zorunlu araç – gereçler ve malzemeler her an kullanılır vaziyetle olmalıdır” dedi.
Akpınar ayrıca, okul servis araçlarında görevli personelde bulunması gereken özellikleri de sıralarken, “Şoför; araç minibüs ise en az 5 yıllık B sınıfı, otobüs ise 3 yıllık E sınıfı sürücü belgesi sahibi olmalı. Asli kusurlu ölümlü trafik kazasına karışmamış olmalı, alkol ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla alınmamış olmalı, yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmalıdır. Rehber personel; 22 yaşını bitirmiş, en az lise mezunu, yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmalıdır. Tüm servis aracı kullanan şoförlerimizin, çocuklarımızın güvenliğini sağlamaya yönelik bu şartlara ve düzenlemelere uymalarını temenni ediyor, iş hayatlarında başarılar diliyoruz” diye konuştu.