Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, daha etkili ve kapsamlı önlemler için Sağlık Bakanlığı’na yeni sağlık çalışanlarının atanması için çağrıda bulundu. Dr. Şevkin, engelli, hamile, kronik rahatsızlığı olan, kreşlerin kapalı olması nedeniyle çocuklarına bakması zorunlu sağlık çalışanı ve süt izni yapması gereken sağlık çalışanlarının yanı sıra 60 yaş üstü sağlık çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesi nedeniyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.
İKİNCİ GENELGE TÜM İZİNLERİ İPTAL ETTİ!
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde engelli, hamile, kronik rahatsızlığı olan ve 60 yaş üstü sağlık çalışanlarının koronavirüs nedeniyle izinli sayılacağını duyurduğunu ancak Bakanlık tarafından 13.03.2020 tarihinde yayınlanan yeni genelgeyle, sağlık çalışanlarına verilen bütün izinlerin iptal edildiğini hatırlatan Dr. Şevkin, Bakanlığın yayımladığı genelgede “Bakanlığımız, merkez ve taşra teşkilatında çalışan bütün personelin, ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durdurulmuştur” denildiğini vurguladı.
Kalp rahatsızlığı gibi ciddi sağlık problemi olan ve hamile sağlık çalışanları, süt izni kullanması gereken anneler ile birlikte kreşlerin kapalı olması nedeniyle ciddi sorunla karşı karşıya kalan sağlık personeli annelerin son yayımlanan genelgeyle izin başvurusunda bulunamayacağını dile getiren Dr. Şevkin, Bakanlığa hem izin hem de atama çağrısında bulundu.
CHP’li Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
Tüm izinleri kaldırılan sağlık çalışanlarının kendi sağlıkları güvende midir? 24 saat esasıyla görev yapan sağlık çalışanları kendilerini virüse karşı nasıl korumaktadır?
Sağlık kurumlarında yeterli miktarda koruyucu maske, sağlık ekipman elbiseleri var mıdır?
Hastanelerde yeterli izole odalar, yoğun bakım yatakları var mıdır?
Yeterli teşhis için test çubukları mevcut mudur? Test sonuçlarının elde edilme süresi nedir?
Tüm kreş ve ilk öğretim kurumları tatil edilmişken yıllık izin, mazeret izni dahil tüm izinleri kaldırılan sağlık çalışanlarının okul öncesi ve ilkokulda olan çocukları için, süt izni alması gereken anneler ve hamile sağlık çalışanları için nasıl bir planlama yapılmıştır?
Türkiye’de koronavirüs tedbiri nedeniyle toplam kaç sağlık çalışanı izin yapmadan çalışmaktadır?
Türkiye genelinde daha etkili ve kapsamlı tedbir alınması için söz verilen ve uzun süredir atama bekleyen yeni sağlık personeli ataması gerçekleştirilmesi düşünülmekte midir?