"Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması kaçınılmaz"

Şimşek: Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması kaçınılmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Şimşek: Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması kaçınılmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, asgari kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, bu uygulamanın tüm ülkelerin gündeminde olduğunu ve yasalaştırmayan ülkelerin vergileme hakkını başka ülkelere devretmiş olacağını vurguladı.

 

KÜRESEL MUTABAKAT

Şimşek, 2021 yılında OECD'nin organizasyonu kapsamında yaklaşık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabık kaldığını belirtti. Alınan karara göre, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avroyu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilenen ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerleri asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulacak. Şimşek, başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülkenin 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere bu vergiyi yasalaştırdığını ifade etti.

 

VERGİLEME HAKKININ DEVRİ

Şimşek, uygulamanın detaylarına dair şu bilgileri paylaştı:

Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödedikleri kurumlar vergisi yükü yüzde 15'ten aşağıda ise asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını alabilecek.

Fark vergi alma hakkı öncelikle şirketin faaliyette bulunduğu ülkeye ait olacak. Eğer bu ülkede asgari kurumlar vergisi uygulanmıyorsa, şirketin ana merkezinin olduğu ülke bu vergiyi alabilecek. Aynı şekilde, burada da uygulama yoksa, aynı gruba dahil şirketlerin bulunduğu üçüncü ülke tarafından bu vergi alınabilecek.

 

TÜRKİYE İÇİN KAÇINILMAZ

Şimşek, Türkiye'de de çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdiğini ve asgari kurumlar vergisi alınmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Aksi halde Türkiye'nin almadığı verginin başka bir ülke tarafından alınacağını söyledi.

 

ALTERNATİF MODELLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Türkiye'de yaklaşık 80 bin uluslararası sermayeli şirket bulunduğunu, bunlardan 2 bin 134'ünün ana işletmesinin yurt dışında olduğunu aktaran Şimşek, şu bilgileri verdi:

Ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5'i 750 milyon avro eşiğini aşmakta olup, bunların vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalışılıyor.

Bakanlık olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sıkı bir çalışma yürütülerek ülkemize yatırım yapılmasını teşvik etmeye devam edecek alternatifler geliştiriliyor.

 

DİĞER HABERLER

Bahar dizi 28. Bölümde ne oldu?
Bahar dizi 28. Bölümde ne oldu?
11 Aralık 2024 Çarşamba
Türkiye
Türkiye'nin en soğuk ili belli oldu
11 Aralık 2024 Çarşamba
PTT HGS Suygulaması hacklendi
PTT HGS Suygulaması hacklendi
11 Aralık 2024 Çarşamba
Kara yollarında durum
Kara yollarında durum
11 Aralık 2024 Çarşamba
Emeklilere kaplıca bedeva
Emeklilere kaplıca bedeva
10 Aralık 2024 Salı