Tarımda Dijital Dönüşüm ve Biyoteknoloji

Tarımda yeni dönem: Kuraklığa dayanıklı tohumlar ve dijital tarım çözümleri

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın himayelerinde Albayrak Medya'nın açılışında düzenlenen "Tarımda Türkiye Yüzyılı Zirvesi" , sektörün önde gelen aktörlerini bir araya getirdi.

Tarımda yeni dönem: Kuraklığa dayanıklı tohumlar ve dijital tarım çözümleri

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız, biyoteknolojik yöntemler sayesinde, kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştirildiğini belirterek, "Tarımda yeni genetik çeşitler ile daha az su ve gübreye ihtiyaç duyulan bitkiler üretmek mümkün. Bu sayede hem çevreyi koruyoruz hem de çiftçilerimizin verimliliğini artırıyoruz." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla, Bakanlığın himayelerinde Albayrak Medya'nın öncülüğünde düzenlenen "Tarımda Türkiye Yüzyılı Zirvesi" sektör paydaşlarını bir araya getirdi.
Tarım ve gıda arz güvenliğinin, salgın ve küresel krizlerin etkisiyle giderek daha önemli hale geldiğine vurgu yapılan zirvede, üretim planlaması, su kaynaklarının etkin kullanımı, sözleşmeli tarım, sürdürülebilir tarım ve sigorta politikaları gibi konular ele alındı.
Zirvenin açılışında konuşan Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, tarımın ve tarımsal ürünlerin her zaman en stratejik alan olarak kabul edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Tarım ürünlerini en stratejik alan olarak kabul ettiğinizde her ülkenin ve ülkemizin de temel gıda ürünleri arasından kendi kendine yeter hale gelmesi gerekiyor. Normal dönemlerde bu yetersizlik problem teşkil etmese dahi tam ihtiyacınız olduğu süreçlerde, en kritik dönemlerde temel gıda ihtiyacına ulaşılamayan bir duruma ülkeyi getirebilir ve bu da siyasi, sosyal birçok sıkıntılara neden olabilir." 
Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Grup Başkanı Kemalettin Bayat, Bankanın kuruluş amacı olan tarım sektörünü sadece ekonomik bir faaliyet olarak değil, ülkenin gıda güvenliği, istihdamı ve kalkınması açısından da stratejik bir alan olarak gördüklerini söyledi.
Bayat, "Son 5 yılda tarım sektöründe sektör payımızı yüzde 64'ten yüzde 72'ye çıkardık. 2024 sonu itibarıyla tüm tarımsal bankacılık sektörünün tarım sektöründe kullandırmış olduğu kredi tutarı 889 milyar lira. Tarımda kullandırılan her 10 liralık kredinin 7 lirasını tek başına Ziraat Bankası olarak biz verdik." diye konuştu.
2024’te 750 bin çiftçiye 481 milyar lira kredi verildiğini, küçük ölçekli üreticilere 300 bin liraya kadar yüzde 100 sübvansiyonlu kredi sağlandığını aktaran Bayat, dijital tarım kredisiyle 62 bin üreticiye 25,5 milyar lira destek sunulduğunu bildirdi.

"Toprağı sulamak yerine bitkiye su vermek esas olmalı"

Zirvede gerçekleştirilen "Gıda Arz Güvenliğinin Stratejik Önemi" oturumuna, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erkan Tek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tarım Meclisi Başkanı Ülkü Karakuş, Mezra Tarım AŞ Genel Müdürü Eyüp Demir ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sanayi Üretimi ve Politikaları Komisyonu Başkanı Abdullah Eriş katıldı.
Osman Yıldız, Bakanlığın "üretim planlaması" konsepti ile öncelikli tarım politikaları belirlediğini ve temel gıda maddelerinde kendi kendine yetebilirliği sağlamak amacıyla yeni destek mekanizmalarını hayata geçirdiğini belirtti.
Yıldız, "Biyoteknolojik yöntemler sayesinde, kuraklığa dayanıklı tohumlar geliştiriyoruz. Tarımda yeni genetik çeşitler ile daha az su ve gübreye ihtiyaç duyulan bitkiler üretmek mümkün. Bu sayede hem çevreyi koruyoruz hem de çiftçilerimizin verimliliğini artırıyoruz." dedi.
Su kaynaklarının etkin kullanımının kritik olduğuna vurgulayan Tek, "Toprağı sulamak yerine bitkiye su vermek esas olmalı" diyerek, modern basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasının önemine dikkati çekti. Tek, ayrıca, tarımsal desteklemelerde su verimliliği esaslı projelere ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Sözleşmeli tarım özelinde konuşan Ülkü Karakuş, bu sistemin hem çiftçinin gelirini garanti altına alırken hem de tedarik zincirini düzenlemeye yardımcı olduğunu belirtti.
Eyüp Demir ise Erzurum bölgesinde yaptıkları projelerle çiftçilere modern tarım tekniklerini anlatarak, pancar üretiminde verimliliği yüzde 70 artırdıklarını ifade etti.
Abdullah Eriş de sürdürülebilir tarım politikalarının hem çevre dostu olması hem de verimliliği artırması açısından çok kritik olduğunu belirtirken tarımsal mekanizasyon ve dijital tarım teknolojileri ile toprağın daha bilinçli kullanımının önemini vurguladı.


 

Etiketler:
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanlığı

DİĞER HABERLER

Annelere
Annelere ''Mayıs'' müjdesi
19 Nisan 2025 Cumartesi
Erdoğan
Erdoğan'dan atama müjdesi
16 Nisan 2025 Çarşamba
17 ilde DEAŞ operasyonu
17 ilde DEAŞ operasyonu
16 Nisan 2025 Çarşamba