Toroslarda Andız Pekmezi Üretimi

Toros Dağları’ndan sofralara andız pekmezi

Antalya’nın Akseki ilçesindeki 1500-2000 rakımlı Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, geleneksel yöntemlerle andız pekmezine dönüştürülüyor.

Toros Dağları’ndan sofralara andız pekmezi

Çevre mahallelerde yaşayan aileler için önemli bir ek gelir kaynağı olan bu pekmez, yaz aylarında olgunlaşmamış kozalakların imece usulüyle kırılmasıyla hazırlanıyor. Kuyucak Mahallesi’nde pekmez üretimi yapan Fatma Duran, bu sürecin zahmetli olduğunu belirterek, "Kozalakları iki gün şırahanede beklettikten sonra şıralarını tavalarda 120 derece sıcaklıkta yaklaşık 15 saat kaynatıyoruz. 5 kilodan sadece 1 kilo pekmez elde ediliyor. Yıllık yaklaşık 2 ton andız pekmezi üretiyoruz,” dedi. Andız pekmezinin kilosu 200-250 TL arasında satışa sunuluyor.


 

Etiketler:
Andız PekmeziToros DağlarıAksekiGeleneksel ÜretimEk GelirKozalakPekmez Yapımı15 Saat KaynatmaDoğal Ürün

DİĞER HABERLER

Kara Yollarında Son Durum
Kara Yollarında Son Durum
4 Aralık 2024 Çarşamba
TBMM Genel Kurulu toplandı
TBMM Genel Kurulu toplandı
3 Aralık 2024 Salı
Kara yollarında durum
Kara yollarında durum
3 Aralık 2024 Salı