Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), üye ülkeleriyle kurduğu iş birliği sayesinde bölgesel ve küresel arenada daha etkili bir aktör olma yolunda ilerliyor. Türkiye’nin liderliğiyle birleşen TDT, İstanbul, Semerkant, Bişkek, Astana ve Bakü gibi manevi başkentlerle çok kutuplu bir dünya düzenine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Dünya, tek kutuplu bir yapıdan uzaklaşarak çok kutuplu sisteme doğru evrilirken, TDT de 180 milyon nüfus ve 6 milyon kilometrekareyi aşan bir stratejik coğrafyada ekonomik, kültürel, siyasi ve askeri iş birliği sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’nin yanı sıra Rusya ve Çin gibi ülkelerin de desteklediği bu çok kutupluluk, özellikle ABD’nin sürdürmek istediği tek kutuplu yapıya karşı duruyor.
Teşkilat, bu süreçte “merdivenleme” stratejisi izleyerek, kültürel birliktelikten başlayarak ekonomik ve siyasi iş birliklerini güçlendirme hedefinde. Bişkek Zirvesi'nde alınan kararlar, TDT’nin rolünü pekiştirmek için atılan adımları gösteriyor. Bu kararlar arasında, 2025’te Macaristan’da Gayriresmi Zirve’nin düzenlenmesi, TDT Sivil Koruma Mekanizması ve Türk Yeşil Finans Konseyi’nin kurulması yer alıyor. Ayrıca, Bişkek’in 2025’te Türk dünyasının dijital başkenti ilan edilmesi de stratejik adımlar arasında.
TDT’nin gelecekte daha da güçlenmesi, Batı ve Asya arasında köprü görevi üstlenerek Türkiye’nin küresel barış ve güvenlik alanındaki etkinliğini artırmasına olanak tanıyacak. Orta Asya ve Avrasya bölgesinde ekonomik merkez konumuna gelme yolunda ilerleyen teşkilat, bölge ülkeleri arasında derin bir dayanışma sağlayarak Türk dünyasının “21. yüzyıl Türk Yüzyılı” vizyonuna katkı sağlamayı amaçlıyor.
Etiketler:
Türk Devletleri Teşkilatı Türk Yüzyılı Bişkek Zirvesi Türk Dünyası