Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkileri geliştirme çalışmalarını yürüten derneğin Genel Başkanı Ustaoğlu, yeni 5 yıllık dönemde Türkiye ile ABD arasındaki ortak çalışmaların artacağını beklediklerini kaydederken “En önemli gündem maddesi TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı) olacaktır” dedi.
Türkiye – ABD arasında ticaret köprüsü görevini gören TABA / AmCham’ın Genel Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, yeni görevinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kutladı. “Türkiye'nin halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olması nedeniyle bu görev çok daha büyük bir anlam taşımaktadır” ifadelerini kullanan Beşir Kemal Ustaoğlu, “Sayın Erdoğan’ın 5 yıllık cumhurbaşkanlığı döneminde de Türkiye’deki huzur, barış ve istikrar ikliminin devam etmesini dilerim” dedi.
Türkiye'nin ABD yönetimiyle geçtiğimiz 7 yıllık dönemde güçlü ilişkiler ve ortaklıklar kurduğunun altını çizen TABA / AmCham Genel Başkanı, “Türkiye ile Amerika arasındaki fiziki mesafeye rağmen Sayın Erdoğan ve Obama bu dönemde oldukça sık bir araya geldiler. Görüşmelerde ticari ve siyasi çok büyük adımlar atıldı. İki ülke arasındaki ticaret ilişkileri giderek arttı. 2007 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 12 milyar dolarken bu rakam 2013 yılında 19 milyar dolara yaklaşmıştır. Tabii ki bu artışta Çankaya ile hükümetin uyum içerisinde çalışması en önemli etkendir” dedi.
Türkiye'nin ekonomisi büyüdükçe ABD’li şirketlerin de yatırım için Türkiye ile daha fazla ilgilendiklerinin altını çizen Beşir Kemal Ustaoğlu, “Çok uluslu ABD şirketleri Türkiye ofislerini bölgesel merkez yaptı. Sadece Coca Cola, Türkiye üzerinden 50’den fazla ülkedeki yatırımlarını yönetiyor. Bunlar Türkiye’deki ekonomik istikrarın bir göstergesi ve başarısıdır. Ayrıca yabancılara Türkiye'de iş yapabilme konusunda kolaylıkların tanınması da önemli bir faktör olmuştur” ifadelerini kullandı.
İki ülke ilişkilerindeki kritik dönemin ise 2008 yılında Amerikan ekonomisini derinden etkileyen konut finansmanı kaynaklı kriz olduğunun altını çizen Ustaoğlu, “Bu kriz sonucunda ihracat-ithalat gibi karşılıklı ticari ilişkiler zayıflama gösterdi. Ancak sağlam ekonomimiz sayesinde Amerika’dan Türkiye’ye doğrudan yatırım geldi” dedi.
3 zirvede hem siyaset hem ticaret konuşulacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ABD’den gelen olumlu mesajlara da dikkat çeken Beşir Kemal Ustaoğlu şöyle devam etti: “Barack Obama yönetiminin ilk verdiği mesajlar çok önemlidir. Bölge çok kritik bir dönemden geçiyor. Bu dönemde ABD gibi bölgede söz sahibi bir ülke ile Türkiye’nin birlikte çalışması elzemdir. İki ülkenin de birbirinden uzak bir siyaset güdeceğine inanmıyorum. Ayrıca iki lider, iki ay içinde 3 önemli zirvede bir araya gelme imkânı bulacaklar. İlki 4 Eylül'deki NATO Zirvesi. Diğeri yine eylülde gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu. Sonuncusu ise kasımda Avustralya'da düzenlenecek olan G-20 Zirvesi. Tüm bu buluşmalarda iki ülke hem siyaset hem de ticareti masaya yatırıp ortaklıkları görüşme imkânı bulacaktır.”
TTIP en önemli gündem maddesi
ABD ve AB arasında imzalanması düşünülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının da önümüzdeki 5 yıl için önemli bir gündem maddesi teşkil edeceğinin altını çizen Beşir Kemal Ustaoğlu, “TTIP iki ülke arasında çok önem taşıyan bir yeni oluşum. Aslında Avrupa Birliği üyeliği ile Türkiye’nin otomatik olarak bu oluşumda yer bulması lazım. Türkiye, içinde bulunduğu coğrafya bakımından hem ABD hem de AB’ye önemli fırsatlar ve olanaklar yaratacak bir ülke konumundadır. Hem ABD hem de AB ile olan ticaret ortaklıklarımızın daha da büyümesi önemlidir. Bu çerçevede hükümetimiz gibi biz de Türkiye’nin TTIP’e veya bununla bağlantılı bir serbest ticaret anlaşmasına dâhil edilmesini arzuluyoruz. Hükümetin de bu çerçevede daha yoğun bir lobi faaliyeti yürüteceği bir döneme giriyoruz. TABA/AmCham gibi iki ülke arasında aktif olan iş derneklerinin de çalışmalara destek vermesi gerekmektedir." dedi.