HABER MERKEZİ-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen ve Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı kapsamında desteklenen “Adana’nın Kültürel Mirası: Unutulmaya Yüz Tutmuş Yemek Kültürünün Ortaya Çıkartılması” isimli projenin açılış toplantısı Adana Sheraton Otel’de düzenlenen bir tören ve panel ile gerçekleştirildi.
Toplantıya: Adana Vali Yardımcısı Muzaffer Şahiner, Çukurova Ünivesitesi Rektörü Prof. .Dr. Meryem Tuncel, Seyhan İlçesi Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Seyhan Kaymakamı Mustafa Yavuz, Adana Büyükşe Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Betül Kiminsu, Adana Müzeler Müdürü Melike Yastı, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası temsilcisi Barış Topal, Çukurova Aşçılar Derneği Başkanı Ömer Orak, Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu ile sivil toplum örgüt temsilcileri, devlet kurum ve kuruluş temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Proje koordinatörlüğünü yürüten Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuriye Say’ın giriş konuşmasının ardından, proje başvuru sahibi olan Adana Toroslar Federasyonu (ATF) Başkanı Cenap Erol, ATF’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerden bahsettikten sonra yürütülen mevcut projeyle Adana’nın gastromi alanında etkili hemen hemen bütün bileşenlerinin biraraya getirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, bunun proje kapsamında koyulan hedeflerin gerçekleştirilmesine katkı koyacağını belirtti.
Eş başvuru sahibi Çukurova Üniversitesi adına Proje koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Nuriye Say yaptığı sunumda, genel hatlarıyla projenin kapsam ve hedeflerine vurgu yaparak Adana’nın ülke ve Avrupa seviyesinde yemek kültürü bakımından tarihi birikiminin karşılığını almasına katkı koyacaklarını vurguladı. Prof. Dr. Nuriye Say ayrıca, projede eş başvuran konumundaki İtalyan Sivil Toplum Kuruluşu Wigwam Club’ın Avrupa’da sahip olduğu yaygın etkileşim ağı sayesinde, proje süresince ve sonucunda gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetlerinin kırsal kalkınma ve turizm açısından da olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Ardından projenin İtalya ortağını temsilen Diego Santaliani ve Efrem Tassinato toplantıya online olarak katılıp, kurumları hakkında detaylı bilgi verdiler. Wigwam Club Italy’nin başkanı, Efrem Tassinato, proje kapsamıyla sahip oldukları tecrübe ve birikimin örtüştüğünü, kurulan etkili işbirliğini, projenin başarıyla sonuçlandırılmasının ardından benzer alanlarda yürütülecek projelerde de sürdürmeyi arzu ettiklerini belirtti.
Toplantıda bir konuşma yapan Adana Vali Yardımcısı Muzaffer Şahiner; Adana’nın zengin yemek kültürünün ortaya çıkarılacağı ve Avrupa Birliği üye ülkeleriyle ortak olarak projenin Adana’nın gelişiminde etkili olacak stratejik hedeflere ulaşmaya katkı sağlayacağına inandığını belirtip benzer projelere destek verdiklerini ve vermeyi sürdüreceklerini vurgulayıp proje ekibine başarılar diledi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ise; üniversitelerin görev ve sorumluluk alanları içerisinde bu gibi projelere katkı sunmak olduğunu, böyle bir işbirliğinin üniversite açısıdan da oldukça değerli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Meryem Tuncel ayrıca, eşsiz kültürümüzün bütün boytlarıyla dünyaya tanıtılmasını önemsediklerini, projenin Adana, bölgemiz ve ülkemiz için öncü sonuçların elde edileceği bir proje olduğunu aktardı. Çok sayıda kurum ve kuruluşun projede yer almasının değerli ve hedeflere ulaşma noktasında önemli oldupunu vurgulayıp, gelecekte de özellikle sivil toplum örgütleriyle yürütülecek bütün projelere destek verebileceklerini vurguladı.
Programa katılan Seyhan llçe Belediye Başkanı Sayın Akif Akay ise, Adana’nın gelişmeye açık ve markalaşma yolunda güçlü olduğu gastronomi alanındaki böyle bir projeye destek vermekten mutluluk duyduğunu, yerel yönetimlerin bu tip faaliyetleri desteklemesinin ortaya çıkacak sonuçların niteliği açısından önemli olduğunu vurguladı.
Çukurova Aşçılar Derneği Başkanı Ömer Orak yaptığı konuşmada, sosyal sorumluluk kapsamında bölgede yürütülen bütün projelere destek olduklarını, miras niteliğindeki yemeklerin ortaya çıkartılması projesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Güçlü eğitici kadromuzla katkı koymaya hazır olduklarını ifade etti.
Öğleden sonraki panelden önce son konuşmayı, Proje İletişim ve Yayım Sorumlusu, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sait M. Say yaptı. Say konuşmasında, proje kapsamı olarak, Adana’nın en güçlü yanlarından olan yemek kültürünü seçtiklerini ve uzun yıllardır benzeri alanda birçok faaliyet ve projeyle oluşturulan altyapıya ve belirlenen stratejik hedeflere katkı koymak istediklerini ifade etti.
Yemeğin kültürel bir öge olarak Anadolu’nun eşsiz zenginliğini yansıttığını, bununla birlikte kapsamı sadece yemek menülerine indirgemeden, ilişkili bütün kültürel ögelerle bir bütün olarak ele almayı amaçladıklarını belirtti. Öğleden önceki oturumda ayrıca, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynel Cebeci, ATF’nin geçmiş proje portföyünde yer alan ve başarıyla tamamlanan Saimbeyli Mavi Kelebek projesiyle ilgili kısa bir sunum yaptı.
Öğleden sonraki oturumda ise; Doç. Dr. Sait M. Say’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, Prof. Dr. Oya Berkay Aşıcı ve Tayyar Zaimoğlu’nun katıldığı bir panel düzenlendi. Panelde, projenin iş paketleri için görüş alışveriinde bulunuldu ve konusunda uzman katılımcıların önerileri ve sunacakları katkılar konusunda görüşmeler yapıldı. Prof. Dr. Muzaffer Sümbül’ün benzer alanda yürüttüğü bir çalışmaya ait kısa filmi izlenmesinin ve halk kültürü konusundaki temel esasları vurguladıktan sonra Prof. Dr. Aşıcı, benzer konularda yaptıkları çalışmaların yer aldığı bir sunum yaptı. Tayyar Zaimoğlu ise özetle, projenin sürdürülebilirliği ve proje kapsamında oluşturulacak Adana Gastronomi Evi uygulamasının başarıya ulaşabilmesi için tecrübeleri doğrultusunda izlenmesi gereken yol kousunda görüşlerini açıkladı.