ADANA ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP
Tekin, 163 kilometre kıyı uzunluğu, 5 lagünü, Seyhan ve Ceyhan nehirleri ve bu nehirlerin beslediği 8 baraj gölü ile 29 göleti bulunan Adana’nın, su ürünleri üretimi bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu sektörde kültür balıkçılığı yapan 39 işletme, 240 balıkçı teknesi, 16 adet su ürünleri kooperatifi, 7 su ürünleri işleme tesisi, 11 bin 915 profesyonel balıkçı ve 62 bin 09 amatör balıkçı varlığı ile sektör, kuvvetli bir yapıya sahiptir” bilgisini paylaştı. Tekin, “Bu potansiyelin değerlendirilmesi konusunda başta bakanlığımız olmak üzere, Adana Valiliğimiz ve diğer kuruluşların destekleri ile son yıllarda özverili çalışmalar yapılarak su ürünleri üretimimizde önemli artışlar sağlanmıştır. 2016 yılında 5 bin 825 tonu avcılık ve 2 bin 100 tonu kültür balıkçılığı olmak üzere toplam 7 bin 925 ton su ürünleri üretimimiz gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
KÜÇÜK BALIKÇI TEKNELERİ DESTEK KAPSAMINDA
Denizlerimizde yapılan gözlemler ve yürütülen araştırmalara göre, bu av sezonunun verimli geçmesi beklendiğini belirten Muhammet Ali Tekin, “Zira 2017 yılının sekiz aylık döneminde 4 bin 811 tonu avcılık ve bin 400 ton kültür balıkçılığı olmak üzere toplam 6 bin 211 ton su ürünleri üretimimiz gerçekleştirilmiştir” dedi. Tekin, bu yıl ilk kez uygulamaya başlanılacak yeni bir destekleme modeli olan, "Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi" programıyla, göllerde ve barajlarda avcılık yapan tüm balıkçı tekneleri dahil, denizlerde faaliyet gösteren 10 metreden küçük balıkçı teknelerinin tamamının destekleme kapsamına alınacağını ifade ederek, “Avcılık faaliyetlerinin kayıt altına alınması karşılığında gemi başına boylarına göre 500-1.000 TL arasında destekleme ödemesi yapılacak” dedi.
KAÇAK AVCILARA GÖZ AÇTIRILMAYACAK
Tekin, şunları kaydetti; “Bu sene balıkçılık filomuzdaki boyu 12 metreden daha büyük bin 350 balıkçı teknesine, bedellerinin tamamı Bakanlığımız tarafından karşılanan, "Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi" (BAGİS) cihazları takıldı. Bu sistemle teknelerin avcılık faaliyetleri, GSM ve uydu aracığıyla anlık olarak takip edilmekte, bu sayede avcılığın denetlenmesi ve avcılık verilerinin toplanması sağlanmaktadır. Bu sayede kaçak avcılık yapan teknelerin haksız kazanç sağlamalarının önüne geçilmesinde de büyük bir adım atılmış oldu. Bu yıl yine ilk kez denizlerimizdeki berekete bereket katmak, çipura ve levrek stoklarını desteklemek amacıyla Akdeniz'deki lagünlerimizden binlerce levrek ve çipura balığı denizlerimize bırakıldı.”