12 Mart Dünya Glokom Günü

12 Mart Dünya glokom günü

Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü olarak bilinir ve 8-14 Mart tarihleri arasında da Dünya Glokom Haftası olarak kutlanmaktadır.

12 Mart Dünya glokom günü

Dünya Glokom Günü ve 8-14 Mart Dünya Glokom Haftası: Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında Göz Tansiyonu ya da Karasu adlarıyla da bilinen Glokom, kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1'inde total körlüğe neden olabilir. Glokom, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. Genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Tedavi edilmezse total görme kaybına yol açabilir. Glokom hastaları; glokom hastalığı, tedavisi ve olası riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmalıdırlar. Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler, çünkü gerekli tedaviyi almayan glokom hastaları tam görme kaybı olasılığı ile karşı karşıya kalabilir. Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart “Dünya Glokom Günü”, 8-14 Mart tarihleri arasında da “Dünya Glokom Haftası” olarak kutlanmaktadır.
GLOKOMUN GÖRÜLME YAŞLARI
Glokomun 40 yaş üzeri gizli ilerleyen bir hastalık olarak tanımlanırken,özellikle genetik yatkınlık nedeniyle ailesinde glokom hastalığı öyküsü olanlar, yüksek dereceli miyop hastalar, diyabeti olan hastalar ve gözüne darbe alan hastalar glokom açısından risk taşıdığı bilinmektedir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
İlaç, lazer ya da cerrahi olarak hastalığa müdahale edilebileceği bilinmektedir. “Gizli ve sinsi ilerleyen glokomun erken teşhis ve tedavisi için özellikle 40 yaş üstü kişiler rutin göz muayenesi yaptırmalıdır.
 

DİĞER HABERLER