Tech Explorist sitesinin haberine göre, Georgia
Üniversitesinde yapılan çalışmada, yaygın olarak bilinen günde üç öğün
beslenmek yerine 12 ila 14 saatlik bir aralıklı orucun insan sağlığı için daha
uygun olduğu ileri sürüldü.
Günde üç öğünden oluşan geleneksel beslenme
anlayışının, insülin direncinin yükselmesine ve Tip 2 diyabetin
gelişmesine neden olabileceği belirtilen çalışmada, aralıklı oruçla, Tip 2
diyabet ve obezitenin önüne geçilebileceğine işaret edildi.
Çalışmada, aralıklı orucun metabolizmayı iyileştirip
depolanmış yağı enerji kaynağı olarak kullanarak da kilo vermeyi hızlandırmada
faydalı olacağına işaret edildi.
Geleneksel üç öğün beslenmenin vücudun biyolojik saatini
bozduğu savunulan çalışmada, aralıklı oruç yönteminin ise insülin
direnci ve beyin sağlığının iyileşmesine de katkı sunacağı belirtildi.
Çalışmada, düzenli ve az öğün yemenin, obezite ve
metabolik bozuklukların önüne geçilmesini sağlayabileceği belirtilirken,
sağlıklı yağlar ve protein içeren kahvaltıya ağırlık vermenin obezite ve Tip 2
diyabet riskini azaltabileceği vurgulandı.
Araştırma ekibinde Georgia Üniversitesi Veterinerlik
Koleji Biyomedikal Bilimler bölümü öğretim görevlisi Krzysztof Czaja, yaptığı
açıklamada, "On yıllardır bize öğretilen şey, günde üç öğün yemek ve arada
atıştırmak gerektiği yönündeydi. Ne yazık ki bu obezitenin nedenlerinden biri
gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.