Dünya Sağlık Örgütü tarafından
pandemi ilan edilmesine neden olan koronavirüsün (COVİD-19) bağışıklık sistemi
güçlü olmayan bireyler için tehlike olduğu biliniyor. Henüz ilacı ve aşısı
bulunmayan bu hastalık için hijyen tedbirlerine özen göstermenin yanı sıra
bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi gerekiyor. Peki koronavirüse karşı
bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilmeli, hangi besinler tüketilmeli? İstanbul
Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Başkanı Prof. Dr. Gülgün Ersoy bu noktada pratik tavsiyelerde bulundu.
“ÇEŞİTLİ MEYVE VE
SEBZERLER TÜKETİLMELİ”
Ersoy konuya ilişkin
yaptığı açıklamada bağışıklık sisteminin desteklenmesinde en önemli besin
öğelerinin içinde A, B, C ve E vitaminleri ile çinko, karotenler, demir ve
selenyum barındıran besinler olduğunu söyledi. İçerdikleri antioksidan maddeler
nedeniyle sebze ve meyve tüketiminin çok etkili olduğunu ifade eden Ersoy şöyle
dedi: “Bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini gibi antioksidan
vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi
sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan elma, armut, nar, portakal,
kivi, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemli. Mevsimine uygun en
az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini önerebiliriz. E vitamini de
bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer
enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları;
yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı
tohumlardır. Günlük olarak mevsimine uygun sebze ve meyvenin yanı sıra, 15-20
adet fındık (30 g) veya 5-6 adet ceviz (30 g) ve haftada 2-3 defa kurubaklagil
(mercimek, kuru fasulye, nohut) tüketilmelidir. D vitamini, bağışıklık
sisteminde antimikrobiyal fonksiyonları desteklerken inflamatuvar aktiviteyi
azaltır. Günde en az 3 öğün beslenilmesi ve öğünlerde besin çeşitliliğinin
sağlanması çok önemlidir. Ayrıca basit şeker tüketiminden kaçınarak sağlıklı
atıştırmalıklara yönelmek gerekiyor. Yüksek yağ içeren kızartmalardan ise uzak
durulmalı.”
“GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU
TÜKETİN”
Tüm vücut sistemlerinin
çalışması için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini kaydeden Ersoy, günde en az 2
litre su tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi. Düzensiz ve az uyuyan kişilerde
vücut direncinin azalacağına vurgu yapan Ersoy şöyle dedi: “Tüm vücut
sistemlerinin çalışması için su gereklidir. Günde en az iki litre su içmek;
toksinlerin vücuttan atılmasına, besinlerin hücrelerimize ulaşmasına,
bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Düzenli uyku
ve dinlenme ise çok büyük önem taşıyor. Çünkü uyku, yapım onarımın vücutta en
fazla olduğu zamandır. Evde 30 dakika kadar egzersiz yapmak stresi azaltırken;
oksijen alımını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, aynı zamanda vücudun
stresini azaltan kimyasalları artırır.”