Bahar alerjisiyle başa çıkmak mümkün

Bahar alerjisiyle başa çıkmak mümkün

HABER MERKEZİ- Baharın gelmesi kimilerine canlılık ve tazelik getirirken, alerji problemi yaşayan kişiler için rahatsız edici durumlar yaratabiliyor. Baharla birlikte ağaçların, çimenlerin, otların ve diğer bitki türlerinin oluşturduğu polenler havaya yayılırken, insanlarda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olabiliyor. Hafif ateş, burun akıntısı, öksürük, halsizlik, nefes darlığı, gözlerde sulanma ve sürekli hapşırma belirtileriyle ortaya çıkan bahar alerjisini en çok tetikleyen faktörler arasında zayıf bağışıklık sistemi, uykusuzluk, beslenme bozuklukları ve hareketsiz yaşam yer alıyor. Alerjik reaksiyonu bulunan kişilerin hayat kalitesini son derece etkileyen bahar alerjisini geleneksek beslenme ve sağlıklı yaşamla hafifletmek mümkün... Datça Murat Çiftliği Sağlık Danışmanı Uzman Dr. Hüseyin Tapik, bahar alerjisine iyi gelen besinleri açıkladı. 


Bahar aylarında vücudun alerjen maddelere karşı daha dirençli olması için bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı beslenmek fazlasıyla önem kazanıyor. Sağlıklı yaşamanın ilk şartı olan yeterli su ve sıvı tüketimi, besinlerin sindirilmesinde ve iç organların temizlenmesinde etkili oluyor. Limon ile birlikte içilen su ise alerji ve birçok hastalığın önlenmesinde büyük bir fayda sağlıyor. Bunun yanında mevsimin en taze sebze ve meyveleri özellikle kuşkonmaz gibi antioksidan bakımından zengin ürünlerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirten Datça Murat Çiftliği Sağlık Danışmanı Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Ferahlatıcı etkisiyle bahar ve yaz aylarının favori lezzeti nane çayı ve dalından koparılan taze nane mikrop öldürücü özelliğiyle yemeklerde, salatalarda ve çaylarda kullanmak bahar alerjisine karşı dayanıklı durabilmek için vazgeçilmezler arasında... Bununla birlikte elma sirkesi, içerdiği probiyotik sayesinde burun tıkanıklığı ve sürekli hapşırma gibi alerjik belirtileri azaltmaya ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor. Güçlü bir antioksidan olan ve C vitamini dışında da birçok vitamin ve mineral de içeren çilek, yeşil çay, çörek otu ve tarhana çorbası gibi besinler de doğal vitamin içerikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirerek bahar alerjinin etkilerini azaltabiliyor” dedi.

Bahar alerjisi olanların C, E ve B vitaminleri bakımından zengin ürünler tüketmesi gerekiyor. Bütün vitamin ve minerallerin orijinal kaynaklardan alınması gerektiğini belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Bahar alerjisi dönemlerinde özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki eden ve vitamin kaynağı olan; Datça bademi, Çorum cevizi, kurt üzümü, kan üzümü ve fındık gibi kuruyemişler ve kurutulmuş meyvelerin tüketilmesi oldukça önemli… Aynı zamanda C vitamini açısından zengin olan limon, portakal, mandalina ve yeşil sebzeler tüketilmelidir. Ayrıca birçok hastalıkta olduğu gibi alerjik reaksiyonların tedavisinde de arı ürünleri çok büyük fayda sağlıyor. 4 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler bal, propolis ve arı sütü gibi ürünleri mutlaka tüketilmelidir” diye konuştu.

 Bağırsak sisteminin de bahar alerjisini tetikleyen en önemli etkenlerden bir olduğunu belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Yapılan çalışmalar alerjik hastalıkların gelişmesinde bağırsak sisteminin bozulmasının rolünü ortaya koyuyor. Bu nedenle bağırsak ve bağışıklık sistemi onarıldığında bahar alerjisinden kurtulmak ya da oluşan reaksiyonları aza indirmek mümkün. Hem prebiyotikleri (tahıllar, sebzeler ve meyveler), hem de probiyotikleri (süt ve ürünleri) tüketerek bağırsak florası düzenlenebilir. Bunların dışında kemik suyu, hindistan cevizi, nane, limon, zencefil ve elma sirkesi gibi bağırsak onarımına katkıda bulunan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.

DİĞER HABERLER