Bayramda aşırı miktarda tüketilen ve yemeklerin lezzetini
artırmak için özellikle yağlı kısımları tercih edilen etler insan sağlığını
tehlikeye atabiliyor. Bu nedenle sofra başında kontrolü elden bırakmamak
gerektiğini belirten Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.
Selva Oturakçıibogil, bayramda sağlığımızdan olmamanız için et tüketiminde
dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Yeni kesilmiş etin sindirimi zordur. Ancak bazen adet
olduğu üzere kurban kesildikten hemen sonra kavrularak yenilebiliyor. Fakat bu
şekildeki et tüketiminin mideye zarar vermemesi için bir süre sabretmek ve eti
buzdolabında 1 gün dinlendirilmek gerekiyor.
Yemek yeme alışkanlıklarını bayramda çok fazla
değiştirmemek ve aşırıya kaçmamak önemli. Aşırı miktarda et tüketimi özellikle
kalp hastalarında damar tıkanıklığını artırıyor, hatta kalp krizini bile
tetikleyebiliyor. Ayrıca fazla yemek yemek ve sonrasında sofraya gelen ağır
tatlıları reddetmemek bağırsak ve sindirim sorunlarına da yol açıyor. Bu
nedenle bayram süresince bir sonraki öğünü düşünerek sofradan tam doymadan
kalkmakta fayda bulunuyor.
Hayvansal yağdan zengin beslenmek de damar
tıkanıklıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi
hastalıklara davetiye çıkartıyor. Ayrıca etin içeriğindeki doymuş yağlarla
birlikte pişmesi sırasında oluşan bazı bileşenler kanserojen etki
gösterebiliyor. Bu yüzden et tüketirken gözle görülen yağlarını ve özellikle kuyruk
yağını yemekten mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.
İçerisinde bulunan demirin emilimini arttırabilmek için etin
yanında bol limonlu salataya ve sebze yemeklerine mutlaka yer vermek sağlığı
korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca, proteinli yiyeceklerin içeriğinde lif
bulunmuyor. Bu nedenle et yemeğinin yanına eşlik zeytinyağlı sebze yemekleri
liften zengin beslenmeyi sağlarken kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim
sorunları yaşanmasını da engelliyor.
Aç olan midenin hızlıca ve tıka basa doldurulması mide ve
bağırsak hareketlerini artırarak bu bölgede aşırı kan birikmesine neden oluyor.
Bu durum kalbe ve beyne giden kan akımının azalmasına yol açıyor. Kan
akımındaki azalma ise özellikle kalp ve hipertansiyon hastalarında olumsuz
sonuçlara neden olarak ani bir kalp krizine zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle
kalp, tansiyon, diyabet ve damar hastalıkları gibi kronik sağlıkı sorunu
olanların fazla ve hızlı yemek tüketiminden uzak durmaları önem taşıyor.
Kızartma veya mangalda kömür ateşinde pişirilmiş etlerin
tüketimi, kalp-damar hastalıkları ile sindirim sistemi sorunlarına davetiye
çıkartırken gelecekte oluşabilecek mide ve bağırsak kanserleri için de zemin
hazırlıyor. Bunun yanı sıra parazitlerin vücuda girmesine yol açıyor. Bu
nedenle sindiriminin kolay ve yağ oranının hafif olması bakımından etin,
fırında ızgara veya haşlama şeklinde tüketilmesi gerekiyor.
Bayramda yetersiz lif ve sıvı alımı nedeniyle
yaşanabilecek problemlerin başında kabızlık geliyor. Ayrıca fazla et
tüketimiyle vücutta biriken ürenin uzaklaştırılması için bol su tüketmek
gerekiyor. Bundan dolayı metabolizmaya yeterli sıvı alımını sağlayabilmek için
günde 8-10 bardak su tüketmek önem kazanıyor. Suyun dışında soda da aşırıya
kaçmamak koşulu ile sindirimi kolaylaştıran içecekler arasında geliyor.
Fiziksel aktivitenizi ne kadar arttırırsanız o kadar
sağlıklı bir bayram geçireceğinizi unutmayın. Bu nedenle bayram tatili
süresince akşam yemeklerinden sonra yapılacak hafif tempolu yarım saatlik bir
yürüyüş, sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlık sorunu yaşamanızın önüne
geçecektir.