Besin alerjinin olduğundan şüpheleniyorsanız belirtileriniz şiddetli hale gelmeden mutlaka alerji doktoru ile görüşmeniz gerekir. Alerjinin şiddetli olduğu durumlarda görülen anafilaksi, yaşamı tehdit edici reaksiyon meydana getirebilir. Anafilaksi belirtilerinden bazıları: Nefes darlığı, dudakların, dilin veya boğazın şişmesi, hırıltı olabilir. Şeker yedikten sonra şişkinlik, gaz, mide bulantısı ya da kusma, karın krampları, ishal belirtileri görebilirsiniz. Besin alerjileri ve besin intoleransları birbiri ile karıştırılmamalıdır. Besin alerjisi, bir bağışıklık sistemi tepkisidir. İntolerans ise sindirim sistemi ile ilgili bir durumdur; vücudunuzun bazı yiyecekleri sindirmekte zorlandığı zamanlarda olur.
İşte Bazıları:
Alkolsüz içecekler ve meyve suları,
Reçeller, jöleler, şuruplar,
Şeker, dondurma, kek, kurabiye ve şeker çubukları gibi tatlılar,
Tahıllar, krakerler, granola barlar ve ekmek,
Fıstık ezmesi,
Şeker içeren diğer tatlandırıcıları tüketmemeniz gerekir.
Çikolata, aslında bir karışım şeklindedir. Ana bileşeni kakao çekirdeğinin işlenmiş bir versiyonu olan kakao tozudur. Bu toz daha sonra şeker, yağ ve soya lesitini gibi emülgatörlerle karıştırılır. Süt ürünleri ile çeşitli çikolatalar elde edilir. Çikolataya alerjisi olan kişilerde çikolata içerisinde birden fazla bileşen olduğundan dolayı neyin reaksiyona sebep olduğu anlaşılmayabilir. Buna etki eden birçok olasılık vardır. Soyaya karşı alerjiniz varsa da vücudunuz çikolataya tepki gösterebilir. Bu nedenle çikolata alerjiniz mevcutsa çikolata tüketmeden içeriğine mutlaka bakmanızı öneririz.
Çikolata alerjisinde ilk olasılık kakaoya karşıdır. Vücudun kakaoya alerjisi varsa, bağışıklık sistemi vücuda kakao girdiğinde tepki verir. Nefes darlığı, kurdeşen, hırıltılı öksürük, şişmiş dil, dudaklar veya boğaz, mide bulantısı ya da kusma, karın krampları en sık rastlanan belirtiler arasındadır.Bu belirtiler hemen tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilen anafilaksi ortaya çıkabilir.
Çikolataya tepki gösteren bir kişinin, kafeine duyarlı olması da mümkündür. 100 gramlık bir çikolatanın içinde yaklaşık 43 miligram kafein bulunur. Kafein alımının öneminin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Kafeine karşı çok hassas olan kişiler için 43 mg kafein miktarı bile belirti göstermeye yeterlidir. Gergin veya sinirli davranış, kaygı, artan kalp atış hızı, ishal, mide bulantısı veya mide ağrısı gibi sindirim sorunları, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku problemi, sinirlilik gibi belirtileriniz mevcutsa kafein duyarlılığına (intolerans) sahip olabilirsiniz. Kafein alerjisi nadir görülse de bazı kişilerde kurdeşen ve kızarıklık gibi cilt reaksiyonlarına sebep olabilir. Kafeine duyarlı kişiler kahve, çay veya enerji içecekleri içerken de bu belirtileri görebilir” diye konuştu.