Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme
ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, herkes tarafından sevilerek tüketilen, bayramların
da sembolü olan çikolatanın sağlığa faydaları hakkında bilgi verdi.
ÇİKOLATA BESLEYİCİ BİR İÇERİĞE SAHİP
Çikolatanın miktar olarak küçük olmasına rağmen büyük bir
enerji kaynağı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü,
“Çikolatanın içeriğinde güçlü kakao antioksidanları, karbonhidratlar, yüksek
miktarda bitkisel protein, potasyum ve magnezyum, az miktarda kalsiyum ve tuz,
demir zerreleri, A vitamini, B1 tiamin vitamini, B2 riboflavin, D, E
vitaminleri ile kafein bulunur. Pek çoğunun çikolatayı sağlık açısından faydalı
kılan besleyici maddeler olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Hafızaya ve cilde de iyi geliyor
Feniletilamin içerdiği için çikolatanın güven duygusu
verdiğini ve kişiyi iyi hissettirdiğini ifade eden Özden Örkçü, “Çekirdeğinde
bulunan flavanol maddesi, beyne fazla oksijen gitmesini sağladığı gibi bellek
sorunlarını da azaltır, yorgunluğu giderip, enerji verir. Ayrıca kakao yağının
cilt besleyici ve koruyucu özelliği herkes tarafından bilinir. Hemen hemen hiç
kimse çikolataya hayır demez, çikolata kelimesi bile mutluluk hissettirip
beyindeki haz duygusunu dolayısıyla serotonin hormonunu harekete geçirir” dedi.
ÇİKOLATANIN KALORİSİNE DİKKAT
Örkçü, hayatımızdaki ödül ceza işleyişinden dolayı
çikolatanın hep özel bir yere sahip olduğunu söyledi:
“Çikolata çoğunlukla keyifle tüketiliyor ama mutluluk
kaynağının bizi ilgilendiren kalori kısmı burada ön plana çıkıyor. Önerilen doz
esasında çikolatanın içeriğindeki kakao miktarıyla orantılı olarak değişirken ortalama
5 gramlık 1 parça çikolata 25-30 kalori arasında değişebiliyor. Bireyde haz
duygusu uyandıran ve mutluluk veren bu sevimli ama bir o kadar da masum olmayan
yiyeceği yedikten sonra gerekli enerji yakımını sağlamak gerekiyor çünkü serotonin
salgılayan tek besinin çikolata olmadığı unutulmamalı. Serotonin takviyesi için
kalorisi daha az diğer besinlerden de yararlanılabilir.”
HAFTADA 20 GRAM TÜKETİLEBİLİR
Özden Örkçü, haftada 20 gram bitter çikolatanın ara öğün
olarak tüketilebileceğini belirterek “Kakao oranı yüksek (bitter) çikolata, ara
öğün niyetine şekersiz ve kremasız kahvelerin yanında 5-10 g (1-2 kare) tüketilebilir”
dedi.
Çilek, üzüm, zeytinyağı, ceviz, domates, portakal, ananas,
muz, avokado gibi çeşitli gıdaların bileşeninde serotonin ve melatonin
bulunduğunu söyleyen Örkçü, “Kanser inhibitörü olarak bilinen bu hormonlar
antioksidan etkisi sağlarken merkezi sinir sistemi, psikoloji, uyku, vücut sıcaklığı,
bağışıklık sistemi, çift ilişkileri, kan basıncı dengesi, ritim, beslenme ve otizm
gibi işlevlerin düzenlenmesinde önemli etkilere sahiptirler. Serotonin domates,
portakal, ananas, muz, avokado, erik, fındık ve kahve gibi çeşitli gıdaların bileşenlerinde
de bulunuyor. Bir çalışmada beyindeki serotonin seviyesinin ilaç kullanılmaksızın
güneş ışığıyla temas etme, spor faaliyetleri, gelir düzeyi ve yaşam koşullarını
iyileştirme gibi sosyal ve bireysel etkenlerle birlikte artırabileceği saptandı”
dedi.
SEROTONİN EKSİKLİĞİ SALDIRGANLAŞTIRIYOR
Serotoninin eksikliğinin duygusal ve davranışsal
bozukluklara neden olabildiğini belirten Özden Örkçü, “Ek olarak serotonin, anksiyetenin
duygusal ve bilişsel yönleri, depresyon, bağımlılık, obsesif kompulsif bozukluk
ve saldırganlık gibi problemlerle de ilişkilidir. 20 farklı çalışmayı kapsayan meta
analiz sonucunda, zihinsel problemlere ve işlenilen suç seviyesine
bakılmaksızın, düşük serotonin seviyesinin saldırgan davranışlar üzerinde
önemli derecede etkili olduğu görüldü” dedi.