Çocuk ve ergenlere psikolojik destek için özel birim kuruldu

Çocuk ve ergenlere psikolojik destek için özel birim kuruldu

HABER MERKEZİ- ‘Yüzyılın felaketi’ olarak adlandırılan deprem felaketinin ardından yaklaşık 7 bin yaralıyı tedavi eden Adana Şehir Hastanesi’nde, faciadan psikolojik olarak etkilenenler için de çalışma yapılıyor. Hastanenin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği bünyesinde, “Çocuk ve Ergen Afet Sonrası Destek Polikliniği” kuruldu. 

Çocuk ve ergenlere psikolojik destek için özel birim kuruldu

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Güneş yönetimindeki yeni poliklinikte, 11 ili etkileyen depremlerde ailelerini kaybeden çocuklar ve ergenlere, yaşadıkları travmayla başa çıkmaları için destek veriliyor.

Adana Şehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Güneş, depremlerden sağ kurtulan önemli sayıdaki çocuğun, aile üyelerinin, arkadaşlarının ve komşularının ölmüş olduğunun yıkıcı gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun, binlerce çocukta ömür boyu sürecek psikolojik travmalara yol açtığını kaydeden Doç. Dr. Güneş, “Depremden kurtulan çocuklar, yaygın olarak depresyon, anksiyete ve davranış bozuklukları gibi bir dizi psikolojik sorunlar sergileyebilir. Özellikle küçük çocuklarda deprem sonrası normal gelişim sürecinde işlevsel sorunlar görülebilir. Deprem sonrası yaygın bir belirti olan konsantre olma güçlüğü, akademik başarısızlığa ve okulu bırakma gibi ikincil sorunlara yol açabilir. Bu da yalnızlığa, geleceğe ümitsiz bakmaya, kaygıya ve kendini suçlamaya yol açabilir.” dedi.

Doç. Dr. Serkan Güneş, kurdukları Çocuk ve Ergen Afet Sonrası Destek Polikliniği’nde, afet sonrası çocuklar ve ergenlerin, travmayla başa çıkmalarına yardımcı olacak stratejiler geliştirdiklerini söyledi. Doç. Dr. Serkan Güneş, depremden etkilenen çocuklar ve aileler için önerilerini ise şöyle sıraladı:

-Çocuklar duygularını drama, sanat ve yazı yoluyla ifade etmeleri için teşvik edin.

-Birbirinizi rahatlatmak için cesaretlendirin; fiziksel temas ayrılık, yalnızlık ve korku duygularını azaltabilir.

-Evde herkesin karşılaşacağı problemleri tartışın; düzeni sağlamadaki rollerini vurgulayarak bir artçı deprem olursa yapılması gerekenler gözden geçirin.

-En kısa sürede rutin hayatınıza dönmeye çalışın.

-Kendi endişelerinizi açıkça ifade edin ve çocuklara korkmanın normal olduğunu bildirin.

-Çocukları korkuları hakkında konuşmaya, çizmeye ve yazmaya teşvik edin ve gerçek ile gerçek olmayanı ayırmalarına yardımcı olun.

-Çocukların "bebeksi" davranışlarını eleştirmeyin. Bazı çocuklarda psikolojik gerileme olabilir, parmak emmeye başlayabilir, yatağı ıslatabilir, yemek yemekte veya uyumakta zorluk çekebilir.

-Çocukların devam eden psikolojik sorunlarında, ailenin profesyonel danışmanlığa ihtiyacı olabilir. Bazı çocuklar depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi uzun vadeli sorunlar yaşarlar ve tedavi gerektirirler. Bu durumda bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurun. Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanlarınca terapi uygulamalarında bulunulabilir. Afet sonrası terapi müdahaleleri, travma sonrası stres tepkileri hakkında eğitime, travmayla ilgili düşünceleri daha uyumlu düşünme biçimleriyle kesintiye uğratmaya, kaygıyı azaltmak için gevşemeye ve aktif başa çıkma stratejilerinin ve problem çözmenin teşvik edilmesine odaklanır; ruh halini iyileştirir ve günlük aktivitelere katılımı motive eder.

 

DİĞER HABERLER