Havalar Soğudu: Grip Hastalıkları Arttı

Dr. Efsun Sızmaz: Grip mevsimi başladı

Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Dr. Efsun Sızmaz, “Çocuklarda görülen en sık hastalıkların üst solunum hastalıkları olduğunu söyledi. Sızmaz, Kış mevsiminde artan grip vakaları ve alınması gereken tedbirleri gazette.com.tr’ ye anlattı.   

Dr. Efsun Sızmaz: Grip mevsimi başladı

MEHMET AKİF ORTAÇ - Kış aylarının gelmesiyle beraber hastalıklarda bir artış olduğunu belirten Dr. Sızmaz, bu hastalıkların başını üst solunum dediğimiz nezle, grip, soğuk algınlığı çekmekte olduğunu söyledi.


“Havaların soğuması hastalığı tetikliyor”

 

Çocuklarda sık görülen hastalıklara değinen Dr. Sızmaz, ‘’Okulların önce başlamasıyla birlikte, tabi ki çocuklar daha çok kapalı ortamda zaman geçirmeye başladılar. Bunun yanı sıra havaların soğumasıyla da biz kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirmeye başladık ve en sık üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları görüyoruz. Okullarda çocuklar ister istemez, kapalı ortamda yaşamanın getirdiği şeylerle hastalıkları birbirlerine bulaştırıyorlar. Nezle, grip, soğuk algınlığı belirtileriyle daha çok çocukları görebiliyoruz. Bununla birlikte Adana’da en sık gördüğümüz şeylerin başında bu ara el, ayak, ağız hastalığı ve uyuz geliyor. Uyuz vakaları da ciddi şekilde arttı.’’ şeklinde konuştu.


 

 

“Grip Mevsimi Başladı”

 

Dr. Sızmaz, ‘’Grip mevsimleri de başladı. İnfluenza dediğimiz grip hastalığı, aslında çocuklarda, tüm yetişkinlerde de böyle. Ağır seyreden bir hastalıktır. Neler yapabiliyor? Gripte, burun akıntısı, ateş, vücutta kırgınlık, titreme, öksürük, bununla birlikte, alt solunum yollarına inildiği zaman balgam çıkarma, bazen mide gribi de diyoruz, mide bağırsakları etkilenebiliyor. Grip deyip, sadece öksürük, ateş, soğuk algınlığı bulguları diye düşünmemek lazım. İshaller ve karın ağrıları da eşlik edebiliyor.’’ dedi.

 

“Gripten Korunmak Aşı İle Olur”

 

Dr. Sızmaz, ‘’Her sene grip aşı zamanımız oluyor, sezonumuz oluyor. Eylül ayında başlıyor ve ocak ayının sonuna kadar çocuklarımıza ailelerimize diyoruz ki, “çocuklarımıza grip aşılarını mutlaka yaptıralım.” Çünkü grip aşısıyla bu hastalığı daha konforlu geçirmek ya da hastanede yatışları önlemek mümkündür.’’ açıklamasında bulundu.

 

 

“Anaokulu ve Kreşlere Dikkat Edilmelidir”

 

Dr. Sızmaz konuşmasına şöyle devam etti;  ‘’Çocuklar biliyorsunuz ki, çocuklar bir arada, iç içe yaşamayı çok seviyorlar. Sekrasyonları hastalıklarıyla birlikte burun akıntısı, öksürük, hapşırık sekrasyonlar artıyor. Okulların açılmasıyla birlikte çok bir arada zaman geçirdikleri için hastalıkların biliyoruz ki, belirtileri olmadan önce bir bulaştırıcılık zamanları oluyor. Ailelere özellikle belirtmek isterim ki ‘Hastalık zamanlarında imkânları var ise çocukları okullara göndermeyin. Evde hastalık iyileşene dek kalması bulaşma açısından önleyici olacaktır.’ Kapalı ortamların nemlendirilmesi çok önemlidir.’’

 

“Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımı Var”

 

Bilinçsiz ilaç kullanımından da bahseden Dr. Sızmaz, ‘’Bilinçsiz ilaç ve antibiyotik kullanımı ülkemizde maalesef önemli bir sorundur. Antibiyotik ve ilaç kullanımının önüne geçmemiz gerek. Hastalıklara karşı korumayı büyük ölçüde azaltan ve hastalığın dirençli hale gelmesini sağlayan bilinçsiz ilaç kullanımını önermiyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

 

“Hastalıklardan Korunmak Önemli”

 

Hastalıklara dair alınması gereken önlemleri belirten Dr. Sızmaz, “Çocuklarımız çok sık hasta olmaları demek eğitim hayatını olumsuz etkilemektedir. Çocukların hastalıklara karşı korunması için abur cubur tüketiminin azaltılması çok önemlidir. Taze sebze meyve tüketimi sağlanarak bağışıklık sistemleri korunmalıdır. Büyük yaştaki çocuklar maalesef Fastfood ürünlerini tüketirken küçük yaştaki çocuklar ise abur cubur tüketiyor. Aile olarak çocuklarımıza doğru beslenmeyi öğretmeliyiz. Çocukların bağırsak sağlığı için protein ağırlıklı beslemeliyiz. Çocukları sadece hasta olduğunda değil, belli aralıklarla hastaneye getirmeliyiz.’’ açıklamasında bulundu.

 

 

“Uyuz Vakaları Artışta”

 

Son dönemlerde artan Uyuz vakalarına da değinen Dr. Sızmaz, ‘’Son zamanlarda uyuz vakaları çok ivme kazandı. Ailede bebeklere kadar uyuz vakalarında artış var. Ailenin bir ferdi uyuz vakasına yakalandığı zaman diğer aile bireylerine de bulaştırıyor. Yaklaşık 8 hafta boyunca cilt altına yerleşen akarlar ile bu hastalık bulaşıyor. Uygun kremler ile bu hastalığın önlenmesi önemlidir. İç çamaşırı ve temizlik bu hastalıkta çok önemlidir.’’ dedi.


 

“Bugünün Çocukları Yarının Geleceğidir”

 

Son olarak Ailelere önemli tavsiyelerde bulunun Dr. Sızmaz şunları ekledi: “ Bugünün çocukları yarının geleceği, sağlıklı bir toplumun temeli çocukluk yıllarından geçiyor. Hem bedensel hem de zihinsel olarak rutin kontrolleri ihmal etmeyelim.”

 

 

DİĞER HABERLER

Doğuma Hazırlık
Doğuma Hazırlık
30 Ekim 2024 Çarşamba