Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve
Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kurban etinin daha sağlıklı şekilde tüketilebilmesi
için önerilerde bulundu ve bayram için örnek beslenme planı paylaştı.
Bayramların iletişimin yüksek olduğu, bütün aile
bireylerini, akrabaları bir araya getiren ve birbirinden lezzetli yemeklerin
eşlik ettiği günler olduğunu belirterek sözlerine başlayan Beslenme ve Diyet
Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu dönemde sağlıklı beslenme önerilerini dikkate almak
günlerinizin çok daha keyifli geçmesini sağlar ve yaşam kalitenizi arttırır.
Bayram dönemlerinde özellikle hipertansiyon, diyabet hastalarının ve mide
hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları
gerekir.” dedi.
Kurban etlerinin uygun bir lezzet kazanması, mideyi
rahatsız etmemesi ve daha kolay sindirilmesi için kesimden sonra
dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, “Kesim sonrası 10-15 dakika
içinde etlerde rigor mortis dediğimiz ölüm katılığı başlar. Kurban etleri
kesildikten sonra en az 4-5 saat serin bir ortamda bekletilmeli. Etlerin iç
sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı. Etler bekletilirken poşet
içinde tutulmamalı. Etlerin mümkün ise geniş ve temiz bir kapta yan yana
dizilerek soğuması sağlanmalı. Eğer et parçalanırken yüzeyi kirlenmiş ise bu
eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesi, bakteriyel bulaşma olmaması
açısından önemli. Etler dinlendirildikten
sonra, küçük parçalara ayrılıp dolapta 4 derecede en az 24 saat
bekletilmelidir. Eğer kurban etleri hemen tüketilecekse en azından kıyma olarak
tercih edilebilir. Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük parçalara ayrılmış etler
ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Etler derin dondurucuda -18 derecede
4-6 ay süre ile saklanabilir.” uyarısında bulundu.
Etler pişirilirken görünen yağların ayrılması
gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Eğer etin vitamin ve minerallerinden en
yüksek düzeyde faydalanmak istiyorsak, kavurarak ya da kızartarak değil, haşlayarak
tüketmeliyiz. Yanında mutlaka yeşil yapraklı sebzeler bulundurulmalı. Etin kendi yağı yeterli olacağı için
pişirilirken kuyruk yağı veya tereyağı gibi yağlar eklenmemeli. Etler mangalda
pişirilecekse kömürleşecek şekilde kızarmamasına dikkat edilmeli. Kanserojen
oluşumunu engellemek için alev kaynağı ile et arasında en az 15-20 cm mesafe
olmalı ve yağların aleve damlaması engellenmeli.” dedi.
Bayramların şerbetli tatlı tüketiminin de yüksek olduğu
dönemler olduğunu hatırlatan Yiğit, kilo kontrolü ve sağlık için şerbetli
tatlıları porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmenin veya sütlü tatlı tercih
etmenin çok daha etkili bir seçenek olduğunu vurguladı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Bayramda sağlıklı
beslenmek ve mide rahatsızlıklarından korunmak için örnek bir beslenme planı da
paylaştı:
“Sabahları güne, 1-2 bardak su ve 2-3 adet kuru kayısı
veya kuru incir ile başlayabilirsiniz. Kahvaltıda şekersiz açık çay, 1-2 dilim
az yağlı beyaz peynir, 5 adet tuzsuz zeytin ya da 2 bütün ceviz, domates,
salatalık, maydanoz, dereotu ve yeşillikler ile 1-2 dilim tam buğday veya siyez
ekmeği tercih etmeniz sağlıklı olacaktır. Öğle yemeğinde, 1-2 kepçe sebze
çorbası, ızgara, fırında ya da haşlanmış 90-120 gr. (avucunuz kadar) et, tavuk
veya balık ile limonlu mevsim salatası tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise, 1-2
kepçe unsuz çorba, 1 porsiyon az yağlı sebze yemeği (kabak veya semizotu
olabilir), 1 küçük kase kaymaksız yoğurt ve bol söğüş salata yiyebilirsiniz.
Ara öğün olarak da yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta boy meyve tercih
edebilirsiniz.”
Etiketler:
#kurban #et