Yağlı kırmızı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği
daha yüksektir. Kurban Bayramı da kırmızı et tüketimin ön plana çıktığı günler
olduğu için diyabet, yüksek tansiyon, mide ve kalp-damar hastaları mümkünse
yağsız veya az yağlı eti tercih etmeli ve kesinlikle aşırıya kaçılmalı”
açıklamasında bulundu.
Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenme ilkelerinden
uzaklaşmadan beslenmeyi düzenlemenin, sindirimi de zor olan kırmızı et
tüketiminin günlük ihtiyacı aşmamasına özen göstermenin ve dengeli seçimler
yapmanın önemli olduğunu hatırlatan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı
Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yeni kesilmiş hayvan etlerinin hem
sindirimi hem de pişirilmesi dinlendirilmiş etlere göre çok daha zordur.
Özellikle mide-bağırsak gibi sindirim sistemi hastalığı olan bireyler kurban
etlerini buzdolabında birkaç gün dinlendirdikten sonra haşlama veya ızgarada
pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli” dedi. Kurban Bayramı’nda sakatat
tüketiminin de arttığını vurgulayan Sibel Mumcu, “Sakatatlar kolesterol içeriği
yüksek besinlerdir. Yüksek kolesterol ve kan yağları olan bireyler ile
kalp-damar hastaları sakatattan uzak durmalı” diye konuştu.
Etleri pişirirken sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih
edilmesi tavsiyesinde bulunan Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel
Mumcu, “Kızartma-kavurma gibi ağır pişirme yöntemleri yerine daha çok ızgara,
fırın ya da kendi suyu ile pişirme gibi yöntemler tercih edilmeli. Pişirirken
ayrıca yağ eklenmemeli, et doğrudan ateş üzerinde pişirilmemeli” dedi.
Etlerin yanında mutlaka sebze tüketilmesi, tam tahıllar,
meyveler ve süt ürünlerinin de dengeli şekilde öğünlerde yer alması gerektiğini
belirten Sibel Mumcu, “Eğer tatlı tercih edilecekse şerbetli ağır tatlılar
yerine sütlü veya meyveli tatlılar hatta en iyisi taze meyveler tüketilmeli.
Tabii sıvı tüketimi de unutulmamalı. İçecek olarak şekerli ve asitli içecekler
yerine ayran tercih edilmeli, günde 8-10 bardak su da mutlaka içilmeli”
önerisinde bulundu.
Bayramların aynı zamanda tatil dönemleri de olduğu için egzersizin
ihmal edilebildiğini belirten Sibel Mumcu, “Sağlıklı yaşam için günde 30
dakikalık yürüyüşler çok önemli. Yürüyüş yapmak sindirime de yardımcı oluyor.
Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilebilir ya da yemek sonrası ailecek
yürüyüşler yapılabilir” dedi.