9-15 Mart haftası Tuza Dikkat Haftası olarak anılıyor. Bu haftada tuz tüketiminin sınırlandırılması ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ayhan Levent, tuz tüketiminde miktara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
TUZUN GEREĞİNDEN FAZLA KULLANILMASI ZARARLI
Sadece yetişkinlerin değil, çocuk ve gençlerin de tuz tüketiminde bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Dr. Ayhan Levent, şunları söyledi:
“Vücutta sıvı dengesinin ve dolayısıyla kan basıncının düzenlenmesinde, asit-baz dengesinin sağlanmasında ve kas-sinir sisteminde uyarıların iletilmesinde tuzun önemli görevleri bulunmaktadır ama tuzun normalden fazla kullanılması sağlığı olumsuz etkiler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük toplam tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını önerir (1 çay kaşığı kadar). Sağlık Bakanlığı tarafından tuz tüketiminin azaltılması amacıyla da 2011 yılından bu yana çalışmalar yapılıyor. 18 gramdan 9,9 grama kadar düşürülen günlük tuz oranı, halen günlük önerilen tüketim miktarından çok fazla.”
GÜNDE 5 GRAMDAN FAZLA TUZ TÜKETİLMEMELİ
“Kan basıncı seviyesinin en önemli belirleyicisi, diyetle alınan tuz miktarıdır” diyen Dr. Ayhan Levent, “Günde 5 gramdan fazla tuz tüketimi; yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riski oluşturur. Günlük tuz tüketiminin azaltılması, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, kalp-damar hastalıkları, inme ve kalp krizi risklerini azaltır” uyarısında bulundu.
Hipertansiyon gelişimine yatkınlık olabilir
Tuz alımının 5 yaş üstü çocuklarda genellikle günde 6 gram olduğu, bu değerin yaşla beraber arttığını kaydeden Dr. Ayhan Levent, “Yüksek oranda tuz tüketimi çocukların ileriki yaşamlarında hipertansiyon gelişimine yatkınlığa sebep oluyor.
Ayrıca yüksek tuz alımının dildeki tad reseptörlerini baskıladığı ve bu da ilerde çocukların daha fazla tuz içeren besinleri tercih etmelerine sebep oluyor” dedi.
BESLENME ALIŞKANLIKLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI
Aşırı tuz tüketiminin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde ilk adımın farkındalık oluşturularak beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının değiştirilmesi olması gerektiğini kaydeden Dr. Ayhan Levent, şunları söyledi:
“Beslenme alışkanlığı genellikle çocukluk çağında kazanılır. Bu nedenle anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Evde hazırlanan yiyecek ve içeceklerin tuz içeriğinin azaltılması, aile olarak tuzu az tüketmek hem kendilerinin hem de çocuklarının ileri yaşlara kadar devam edecek sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalarını sağlar.”