Sevdiklerimizle buluştuğumuz bayram sofralarında lezzet
dolu yemekler, tatlılar, ikramlıklar, salatalar varken hiçbirimiz diyet yapmak
istemiyoruz. Ancak bayramda sağlıklı ve dengeli beslenmediğimizde sadece
kilomuz değil sağlığımız da etkileniyor. Bir Adım Sağlık Beslenme ve Diyet
Uzmanı Bengi Bayer, Kurban Bayramı’nda sofralarda et yemeklerine ağırlık verildiğine
dikkat çekerek, “Her öğünde kırmızı et yemek yerine tercih edeceğiniz bir
öğünde tüketerek eti sınırlandırmalıyız. Bu sayede fazla yağ tüketiminden,
kolesterol alımından ve kaloriden kaçınmış oluruz” diye konuştu.
Tükettiğimiz et miktarı kadar eti nasıl pişirdiğimizde
önem taşıyor. Etlerin görünür yağlarını temizlesek de görünmeyen yağları
ayırmamızın mümkün olmadığını söyleyen Dyt. Bengi Bayer, bu nedenle etin yağını
temizledikten sonra ızgara veya fırında pişirmeyi önerdi.
Kavurma yöntemiyle pişirilecek etlerde kuyruk yağı veya
tereyağı kullanımından kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dyt. Bengi Bayer,
şöyle devam etti:
“Pişirme işlemini az yağda yapışmaz tavada yapmalısınız. Ayrıca kesim yapıldıktan sonra eti en azından
1 gün dinlendirmelisiniz. Dinlendirilen et daha hızlı pişeceği için besin öğelerinden
kayıp yaşanmaz, daha lezzetli olur. Ayrıca sindirim sorunlarına da neden olmaz.
Bayramda öncelik et ve tatlılara verildiği için lif alımı geri planda
kalmaktadır. Etin yanına renk renk salatalar ekleyerek hem lif alabilir hem de
etin içeriğindeki demirin emilimini artırabiliriz.”
Kurban etlerinin kullanım miktarlarına göre
ambalajlanarak kıymalık, kızartmalık ve haşlamalık olarak sınıflandırılarak
saklanmasını öneren Bayer, şöyle devam etti:
“Hemen tüketilmeyecek etler buzdolabı koşullarında
bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak, muhafaza
edilmelidir. Kurban etinin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının
büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür.
Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18C ısıda
muhafaza edilmelidir. Etin derin dondurucuda saklama süresi 6-9 aydan fazla
olmamalıdır.”
Havanın sıcaklığı soğuk içecek ihtiyacını da artırıyor.
Bu ihtiyacı gazlı ve şekerli içecekler yerine sade maden suyu, ayran, ev yapımı
meyve suyu veya soğuk çaylarla karşılamak sıvı tüketimine destek olurken
gereksiz kalori alımını önlüyor. Ancak su içmeyi de ihmal etmemek gerekiyor. “Yeterli
su tüketimi ile fazla yemelerin önüne geçebilir, artan tatlı isteğimizi kontrol
edebiliriz” diyen Dyt. Bengi Bayer, kendimize yasak koymak yerine porsiyon
kontrolüne dikkat etmemizi önerdi:
“Tatlı konusunda en zorlandığımız konu porsiyon
kontrolünün yapılamaması ve ziyaret edilen her evde tatlı ikram edilmesi… Bayram
ziyareti yapacağınız günlerde evde tatlı tüketmeyin. Şerbetli tatlılar yerine
sütlü tatlılara öncelik verin. Ziyaretlerde size ikram edilen her tatlıyı yemek
zorunda değilsiniz. Yemek isterseniz de bir tatlıyı sevdiklerinizle paylaşarak
tüketimi azaltabilirsiniz. Açsanız tatlı tüketmeyin.”