Dahiliye Uzmanları Derneği Başkan Vekili ve Erzurum Şehir
Hastanesinde İç Hastalıkları Klinik Şefi de olan Binici, AA muhabirine,
sağlıksız koşullarda üretilen çikolata ve şekerlemelerin hastalıklara davetiye
çıkardığını, bayram dönemlerinde özellikle tatlı, şeker ve çikolata tüketiminde
önemli artış yaşandığını belirtti.
Binici, hijyenik koşullardan yoksun, "merdiven
altı" diye tabir edilen ortamlarda üretilen şeker, tatlı ve çikolata gibi
ürünlerin tüketiminin, kan şekeri ile kolesterolde ani yükselmelere neden
olabildiğini söyledi.
"Maliyeti düşürmek için sentetik tatlandırıcılar
kullanılıyor"
Merdiven altı üreticilerin, maliyeti düşürmek için şeker
pancarından yapılacak tatlıları sentetik tatlandırıcılarla yaptığını dile
getiren Binici, "Tüketim süresi geçmiş bayat ürünler eritilerek yeniden
satışa sunuluyor. Merdiven altı dediğimiz sağlıksız, hijyenden yoksun ürünlerde
özelikle kimyasal madde içeren gıda renklendiriciler, katkı maddeleri ve tatlandırıcılar
kullanılıyor, bunlar erişkin ve çocuk sağlığı için tehlike arz ediyor. Bu tür
üretim yerlerinde, insanlarda hastalık yapan birçok mikroorganizmanın barınması
hastalıklara davetiye çıkarmaktadır." dedi."
Binici, özellikle bayram süresince tüketilecek şeker,
çikolata, tatlı ve lokum gibi ürünlerin özelikle Türk Gıda Kodeksine uygun,
tanınmış ve bilinir markalardan alınmasını önerdi.
Merdiven altı ürünler astım bronşit hastaları için de
sakıncalı
Merdiven altı ürünlerin kullanılması sonucu mide bulantısı,
kusma ve ishal gibi şikayetlerle acillere yoğun başvuru olduğunu ifade eden
Prof. Dr. Binici, şöyle devam etti:
"Bayram alışverişlerinde ürünlerin özellikle
ambalajı düzgün, tüketim tarihine mutlaka dikkatle bakmalıyız. Tüketim tarihi
geçmiş, ambalajı bozulmuş, rengi solmuş, kokan, parlak olmayan mat renkli
ürünlerden uzak durulmalı. Merdiven altı ürünlerin içerisindeki kimyasal
tatlandırıcı, renklendirici ve katkı maddeleri erişkin ve çocuklarda
mide-bağırsak enfeksiyonları, sindirim, hazımsızlık gibi şikayetlere, alerjik
bünyesi olanlarda ise deri döküntülerine yol açmaktadır. Özellikle astım
bronşiti ve dikkat eksikliği olan çocuklarda ise bu hastalıkları
alevlendirebilir."
Kronik hastalığı olanların bayramda mevcut diyetlerine
uymayıp düzenli kullanmaları gereken ilaçları almadıklarında şeker koması,
yüksek tansiyon, mevcut böbrek hastalıklarında tetiklenme ve gut atağı ile acil
servislerde yoğunluk oluşturduğuna işaret eden Binici, bayram sonrasında ise
merdiven altı ürün tüketilmesine yönelik poliklinik başvurularında ciddi artış
gözlemlediklerini anlattı.
Kronik hastalığı olanların yanı sıra yetişkin ve
erişkinlere sağlıklı beslenme önerisinde bulunan Binici, "Yaz
dönemindeyiz, şerbetli hamur işi tatlılardan uzak durulmalı bunun yerine kararında
mevsimlik meyve tüketmeliyiz, özelikle sütlü tatlıların tüketimi daha uygundur.
Bayramda kurban etiyle yapılan yemeklerde yağ ve tuz oranına dikkat edilmeli.
Kurban etini bir gün dinlendirdikten sonra mevsim sebzeleriyle ölçülü şekilde
tüketilmesini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.