Dünya
Osteoporoz Günü nedeniyle Muratbey Peynirlerinin düzenlediği “Sıradışı
Peynirlerle Sağlıklı Yaşam Buluşmaları” etkinliğinde konuşan İstanbul Tıp
Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Ayşegül Ketenci, gelişimini sinsi bir şekilde sürdüren kemik erimesinin
önlenmesinde en önemli konunun hastalanmadan önce korunma olduğunu kaydetti.
Ketenci, özellikle düzenli süt ve süt ürünleri tüketimiyle D vitamini alımının
ileride görülebilecek osteoporoz riskini azalttığını söyledi.
Her yaş
döneminde görülmekle birlikle genellikle yaşlılarda görülen osteoporozun
kemiklerde zayıflama ve kırık riskini artıran bir hastalık olduğunu belirten
Ketenci, “Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun
büyük bir kısmının kaybolması, kemik yapısının ve kalitesinin bozulması
anlamına gelir. Bu konuda genetik çok önemli olmakla beraber çocukluktan
itibaren yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaşam kemik erimesine zemin
hazırlamaktadır. Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden birinin güçlü
kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir” dedi.
Yeterli oranda kalsiyum
Ketenci,
şöyle devam etti: “Kemiklerdeki doruk kemik kütlesi büyüme hızına bağlı olarak
artar ve 17-18 yaş civarında en yüksek düzeye ulaşır. 30 yaşa kadar kemiğin
maksimal kütlesinde önemli bir değişim olmaz. Bu yaştan sonra ise azalma
başlar. Kemiğin kütlesinin kaybı menopozla birlikte hızlanır. Bu nedenle, kemik
erimesi riskinin azaltılmasında, çocukluk çağından itibaren alınan kalsiyum
miktarı önemlidir. Düzenli hareket, yeterli D vitamini ile ihtiyaç duyulan
diğer minerallerin alımı kemik sağlığımızla doğrudan ilgilidir. Çocukluk ve
gençlik yıllarında kemiklere yapılan yatırım, sonraki yaşlar için önemlidir”
Kemik Sağlığı için peynir önemli
Kemiklerin
gelişmesinde ve kemik sağlığının korunmasında süt ve süt ürünlerinin büyük önem
taşıdığını da kaydeden Prof. Dr. Ketenci, özellikle kalsiyum ve protein kaynağı
peynirin kemik sağlığı için en önemli gıdalardan biri olduğunu belirtti. Prof.
Dr Ketenci şöyle dedi:
“Kemik
erimesi için en önemli konu, hastalıktan önce korunmaktır. Bunun için de
yeterli dengeli beslenme, kemikler için büyük önem taşıyor. Günlük kalsiyum
ihtiyacının karşılanmasında ve kalsiyum alımının artırılması için; hem öğün hem
de öğün aralarında, süt, peynir yoğurt, kefir gibi ürünleri tercih etmek, hamur
tatlıları yerine sütlü tatlıların tüketimine özen göstermek gerekiyor. Süt,
protein fosfor, magnezyum, potasyum ve çinkonun da bulunduğu kemikler için çok
önemli 22 temel besin maddesinin 18 tanesini içeriyor. Ancak fazla miktarda süt
alındığında içindeki laktoz, galaktoza dönüşüyor. Oysa peynirin içindeki
laktoz, sütteki gibi galaktoza dönüşmediği için daha güvenle yiyebileceğimiz
bir gıda.”