Potasyum açısından zengin sebze ve meyve tüketiminin kan
basıncını düşürerek hipertansiyon ve ona bağlı kalp hastalıklarının önlenmesine
yardımcı olduğu tespit edildi. Güney California Üniversitesi (USC) Keck Tıp
Fakültesinden hücre ve nörobiyoloji profesörü Alicia McDonough'un yaptığı
çalışmaya göre, tatlı patates, avokado, ıspanak, muz, fasulye hatta kahve gibi
potasyum açısından zengin sebze ve meyve tüketimi, yüksek tansiyonun
düşürülmesinde yardımcı oluyor. Potasyumun insan vücudu üzerindeki faydalarını
göstermek isteyen McDonough, son bilimsel çalışmaları, kendi laboratuvarı ve
çeşitli laboratuvarlarda kemirgenler üzerinde test etti. Çeşitli nüfus
çalışmalarının tüketilen sodyum miktarından bağımsız olarak, potasyum
tüketiminin kan basıncını düşürdüğünü tespit eden McDonough, ayrıca potasyum takviyesi
ile yapılan girişimsel çalışmalarda da potasyumun kan basıncı üzerinde doğrudan
olumlu etki yaptığını ortaya koydu. McDonough, "Sodyum tüketimini
azaltmanın, kan basıncını düşürmek için iyi bir yöntem olduğu bilinir ancak
araştırmalar potasyum açısından zengin diyet uygulamanın da hipertansiyon
üzerinde eşit derecede etkisi olduğunu saptadı." dedi.
"Potasyum
açısından zengin beslendiğiniz zaman böbrekleriniz daha fazla tuz ve su ifraz
ederek potasyum atar. Yani yüksek potasyum tüketmenin diüretik etkisi
vardır." diyen McDonough, insanoğlunun eski atalarının daha çok sebze,
meyve, fasulye ve tahıllarla beslenerek düşük sodyum, yüksek potasyum diyeti
uyguladığını anlattı. Artık insanların sodyum ağırlıklı beslendiklerini ifade
eden McDonough, bu durumun hipertansiyon ve kalp hastalıklarına davetiye
çıkardığını belirtti. AA