Glütensiz Ürünler Hakkında Uzman Uyarısı

Uzmanlardan “glütensiz ürün” uyarısı

Son yıllarda glütensiz paketli ürünlerin ve glütensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Çünkü glütensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılır. Glütensiz buğday unu normal unlara göre daha çok işlenmiştir.” dedi.


Uzmanlardan “glütensiz ürün” uyarısı

Glütensiz diyetlerin popülerliğine de işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Glütensiz diyetlerin hızlı kilo verdirdiğini gösteren bir kanıt yok.” dedi.


Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glütensiz beslenme konusunda bilgi verdi.


“ÇÖLYAK HASTALARINDA GLUTEN İNCE BAĞIRSAKLARDA ALERJİK BİR ETKİ GÖSTERİYOR”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glütenin; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir bitkisel protein olduğunu ifade ederek, “Çölyak hastalarında glüten ince bağırsaklarda alerjik bir etki gösterir ve bağırsakların doğal yapısının bozulmasına sebep olur. Glüten bu bireylerde karın ağrısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı gibi semptomlara sebep olur. Bu nedenle bu hastalar hayat boyu glütensiz diyet uygularlar.” dedi.


GLUTENSİZ BİR DİYETİ UYGULAMAK NORMAL BESLENMEYE GÖRE DAHA ZOR

Yapılan son araştırmaların irritabl bağırsak sendromu, otizm, fibromiyalji gibi otoimmün hastalıklarda, glütensiz diyetlerin olumlu sonuçlar gösterebildiğini belirttiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günümüz şartlarında glütensiz bir diyeti uygulamak maddi ve sosyal açıdan normal beslenmeye göre daha zordur. Çünkü sağlıklı ürüne ulaşmak ekstra bir çaba gerektirir. Eğer glütensiz bir diyet uyguluyorsanız, patates, pirinç, glütensiz unlar yerine posa içeriği yüksek ve içeriğinde doğal olarak glüten bulunmayan karabuğday, amarant, kinoa gibi tahıllar ve kurubaklagiller ve unlarını (nohut unu gibi) tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.




GLUTENSİZ ÜRÜNLERİN ÇOĞU İŞLENMİŞ UNLARDAN YAPILIYOR

“Son yıllarda glütensiz paketli ürünlerin ve glütensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algı gerçeği yansıtmamaktadır.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Çünkü glütensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılır. Glütensiz buğday unu normal unlara göre daha çok işlenmiştir, B vitaminleri, folik asit ve posadan daha fakirdir. Üstelik glisemik indeksleri yani kan şekerini yükseltme hızları beyaz una göre daha yüksektir. Ayrıca glütensiz ürünlerin tatlarını güzelleştirmek için daha fazla şeker ve yağ ilave edilebilmektedir. Bu nedenle bu ürünleri satın alırken özellikle etiketleri dikkatli incelenmelidir.


BİRÇOK KİŞİ GLUTENSİZ DİYETLERİ ZAYIFLAMAK İÇİN YAPIYOR

Glütensiz diyetlerin popülerliğine de işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Glütensiz diyetler uzun süreli uygulandığında; folik asit, B vitamini, kalsiyum, demir gibi vitamin ve mineral eksikliklerine, posa yetersizliğine bağlı olarak kan şekeri dengesizliklerine sebep olabiliyor. Birçok bireyin glütensiz diyetleri zayıflamak için de yaptığını görüyoruz. Ancak bilimsel olarak glütensiz diyetlerin hızlı kilo verdirdiğini gösteren bir kanıt maalesef yoktur. Tabii glüten içeren beyaz un ve hamur işlerinden uzak durmak her zaman kilo kaybında etkili olacaktır.”


 

DİĞER HABERLER