Yemek yerken nelere dikkat edelim?
- -
Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterin. Özellikle yaz
aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden
kaçınılmalıdır.
- -
Hijyen kurallarına uyulduğundan emin olunan ve sirkülasyonu hızlı mekanlar
yemek için tercih edin.
- - Her
türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisini okuyun, üretim, son
kullanma tarihi ve saklama koşullarına dikkat edin.
- -
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle kullanmayın.
- -
Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın almayın, yumurtalar
kullanılmadan hemen önce mutlaka yıkanmalıdır.
- -
Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş,
kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanları kesinlikle satın
almayın.
- - İçme
sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterin,
güvenilirliğinden emin olunmadığında kaynatıldıktan sonra içilmelidir.
- - Sebze
ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketin.
- -
Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında
çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya
kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.
- -
Mümkünse yemekleri günlük olarak hazırlayın, artan yemeklerde yeniden
ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi
yapmayın.
- -
Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli
besinleri uygun süre ve sıcaklıklarda pişirin, pişmiş yemekler oda
sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir.
- -
Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri, hızla soğutularak
yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklayın.
- -
Özellikle çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan
sonra ellerinizi iyice yıkayın, bu tür riskli besinleri ve pişirilmeden
tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçak
kullanın.
- -
Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdaları nemsiz, kuru ve 15°C -20°C
arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin.