Kredi kartlarına yönelik sınırlandırmanın vatandaşı zor durumda bıraktığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, ihtiyaç kredisi faizlerinin son bir yılda 50 puandan fazla artarak yıllık bileşik olarak yüzde 80’i aştığını, buna rağmen vatandaşların borçlanmaya devam etiğini aktardı.
Bulut, her şeyin fiyatının sürekli arttığı bir ortamda vatandaşın kredi kartına taksiti “keyfiyet” için değil “mecburiyet” için kullandığını söyledi.
KREDİ KARTI BORÇLARI 1 TRİLYON 343 MİLYAR TL
Vatandaşın ihtiyaçtan harcadığının altını çizen Bulut, “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 3 trilyon lira sınırını aştı. Bireysel kredi borçları 1 trilyon 660 milyar liraya, kredi kartı borçları ise 1 trilyon 343 milyar liraya yükseldi. Vatandaşın elinde avucunda olmadığı için bankalara borcunu da ödeyemiyor.” diye konuştu
NAKİT ÇEKİMİ DE SINIRLANDIRILDI
Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan vatandaşın derin yoksulluğa itildiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“Enflasyonist ortamda 1 Nisan itibariyle, kamu bankaları sonradan taksitlendirme özelliğini kaldırdı. Taksitlendirme giyim, market, elektronik ve benzeri alışverişlerde yapılamayacak. Diğer sektörlerde faizsiz 4 aya kadar bölünebilecek. Birçok özel banka da iş yerlerine “taksit düzenlemesinin” kaldırıldığını veya 2 ya da 3 taksitle sınırlandırıldığını belirten bilgilendirme mesajları atmaya başladı. Ayrıca kredi kartına nakit avansa yüzde 25 sınırı konulurken taksit sınırı da düşürüldü. 12 ve 9 olarak uygulanan en yüksek taksit sayısı 3'e indirildi. Sıradan bir çamaşır makinesinin bile 20 bin lira olduğu asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir durumda bulunan ekonomik çözüm bu mudur?”