Her geçen yıl iklim ve dünya düzeni daha kötüye gidiyor. Bunun önüne geçilebilmesi için tüm dünyada çeşitli önlemler alınmakta. Ülkemizde de bu bağlamda önemli adımlar atılıyor. Geri Kazanım Katılım Payı ya da kısaltılmış haliyle GEKAP alınan bu önlemlerden bir tanesi.
Çevre kirliliğine sebebiyet veren ürünlerin kullanımının yasaklanması mümkün olmuyor. Çünkü bu ürünler üretim aşamasının çok önemli bir kısmını kapsamakta. Bu doğrultuda atılabilecek en iyi adım bu ürünlerin geri dönüştürülüp tekrar kullanılması ve bu sayede üretimlerinin azaltılması. Bu doğrultuda 10 Aralık 2018 tarihinde Çevre Kanunu’nda bir değişikliğe gidildi ve 7153 sayılı yasa ile birlikte geri kazanım katılım payı hayatımıza girdi.
Getirilen yasaya göre GEKAP kapsamına giren ürünleri kullanan firmaların tamamı kullandıkları her bir ürün için belirli bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Her ne kadar bu ücretler çok fazla olmasa da sürekli olarak bu ürünleri kullanan işletmeler için birkaç aylık dönemlerde büyük bir bilanço ortaya çıkıyor. Ödenen katkı payları hem ürünlerin kullanımını düşürüyor hem de çevreye zararlı olan malzemelerin geri dönüştürülmesinde kullanılıyor.
GEKAP Kimler Tarafından Verilir?
GEKAP ödemelerini yapmak zorunda olan gerçek ya da tüzel kişiler, koli ve poşet gibi ambalajlama ürünlerini sürekli olarak kullanan kişilerdir. Üretimini ya da satışını yaptıkları ürünleri sürekli olarak belirli ambalaj ürünlerinin içerisine koyan firmalar satışını yaptıkları her bir üründe bu payı ödemek zorunda kalırlar.
Zincir marketler GEKAP mükelleflerinin en net örneğini oluşturmaktadır. Alışverişler sonrasında ürünler plastik poşetlere konur ve bu ürünler GEKAP kapsamında yer almaktadır. 2023 senesi için marketler her bir poşet için 38,5 kuruş geri kazanım katılım payı ödemesi yaparlar. Bildiğiniz gibi poşetler müşteriye 25 kuruş fiyatla satılmaktadır. Marketler her poşet satımından 13,5 kuruş zarar eder ve bu yüzden poşet kullanımını minimuma çekmek için çaba gösterirler.
GEKAP Ne Zaman Ödenmeli?
Gerçek ya da tüzel kişilerin her ayın sonunda GEKAP beyannamesi ile birlikte ay içerisinde kullandığı gekap kapsamındaki ürünler hakkında vergi dairelerini bilgilendirmesi gerekmektedir. Vergi daireleri verilen bu bilgiler ışığında katkı payının ne kadar olduğunu belirler. Kullanılan ürünlerin cinsine göre ödenmesi gereken ücretlerde de değişiklikler yapılmaktadır. Bazı ürünler adedine göre hesaplanırken bazı ürünler kilogram ya da litre cinsinden miktarına göre hesaplanır.
Yasanın ilk çıktığı dönemde ödemelerin 6 aylık sürelerde yapılması istenmekteydi. Firmalar 6 ay boyunca düzenli bir şekilde beyannamelerini gönderdikten sonra ortaya çıkan toplam bedeli vergi dairelerine ödüyorlardı. Ancak bu ödemeler 6 aylık sürede birikince yüksek meblağlar ortaya çıkmaya başladı ve firmalar bu bedeli ödemekten kaçınmaya çalıştılar. Bu durum ödemelerin 3 aya çekilmesine sebep oldu. 2023 yılı itibariyle ödemeler 3 ayda bir yapılıyor.
Yaşadığımız korkunç deprem felaketinin ardından o bölge alınan bu karardan muaf tutuldu ve GEKAP ödemelerinin yine 6 ayda bir olmasına karar verildi. Ancak diğer bölgelerimizde ödemeler 3 ayda bir yapılmaya devam ediyor.
GEKAP Kapsamındaki Ürünler için En Doğru Adresler Neler?
Firmalar gekap kapsamındaki ürünler için her zaman arayış içerisinde olmaya devam ediyor. Çünkü bu ürünler çevreye zararları dokunsa dahi vazgeçilmez ürünler. Sürecin en iyi şekilde işlemesi ve çevrenin minimum seviyede kirlenmesi adına her zaman kaliteli ürünler satın alınmakta. Nisma Ambalaj gibi firmalar bu doğrultuda öne çıkıyor.
Çok uzun yıllardır ambalajlama ürünlerinin satışını yapan firma kalitesi ile her zaman kullanıcılarını memnun etmekte. Satışa sunduğu kargo poşetleri ve fatura cepleri ile firmaların ceza almasını engelleyen Nisma Ambalaj GEKAP ödemelerinin minimum düzeyde kalabilmesi adına yüksek kalitede ambalajlama ürünleri satışa sunuyor. Siz de işletmeleriniz için kolayca sipariş verebilirsiniz.
Etiketler:
teknoloji gündem yaşam geridönüşüm