Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, Türk modernleşmesinin en önemli adımlarından 1924 Eğitim ve 1928 Yazı Devrimi sayesinde bugün çağdaş ülkeler olma yolunda ilerleyen bir ülkede modern ve demokratik zihinlere sahip, devrimci gururu üzerinde taşıyan nesiller yetirildiğini söyledi.
Av. Küçük, bu nesilleri yetiştiren ve Türk Modernleşmesinin bayrağını daha da ileriye taşıyan öğretmenlerin bu özel gününü kutladığını belirterek, “ Toplumun her bireyinin yaşamına yön veren öğretmenlerimizi 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde saygı ve şükranla anıyor, onlara yaşam boyu borçlu olduğumuzu bir an bile unutmuyoruz. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir” anlayışı ile inşa ettiği eğitim sistemimiz ve bu sistemin baş tacı öğretmenlerimiz son yıllarda olduğu gibi bu yıl da 24 Kasım tarihini buruk bir şekilde karşılamaktadır. Bugün öğrencisi ve öğretmeni ile birçok sorunun yaşandığı eğitim sistemimiz maalesef sürdürülebilirliğini kaybetmiştir” dedi.
Av. Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:
“Ülkemizde malesef yaklaşık bin 500 civarında kütüphane bulunmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu´nun 26 bin liseli öğrenci arasında yaptırdığı anketin sonuçları çok çarpıcıdır… Ankete göre, her 100 lise öğrencisinden 15´i, okula bıçak veya tabancayla gelip gidiyor… Türkiye´de okuma yazma bilmeyen 4,5 milyon kadın ve kızımızın olduğu; 12-14 yaş arasında evli 10 binden fazla çocuk gelin bulunduğu bilinmektedir. Kalemle, kitapla, eğitimle ve okulla buluşması gereken kız çocukları kuma, berdel, beşik kertmesi yapılıyor ya da babası yaşındaki adamlara satılıyor. Bu durum vicdanlarımızı kanatıyor. Okul çağındaki kız çocukların eğitim – öğretim görmesi engelleniyor”
Osmanlı Devleti´nin Meşrutiyet yıllarında meşhur Maarif Nazırı/Milli Eğitim Bakanı Emrullah Efendi; “Şu mektepler olmasa Maarifi ne güzel idare ederdim” sözünü hatırlatan Av. Küçük, “ Yapılacak iş, yeni yetişen genç nesilleri günümüzün bilimsel şartlarına uygun olarak yetiştirmektir. Bu durum ise eğitime, öğretime ve öğretmene önem vermekle olur” diye konuştu.
OHAL kapsamında yürütülen soruşturmalardan en çok öğretmenlerin etkilendiğine de vurgu yapan Av. Küçük, “İhraç edilen ve açığa alınan öğretmenlerin sayısı yaklaşık 50 bin kişiyi bulurken, ihraç edilenlerden sadece 311 kişi geri dönebildi. Aynı şekilde binlerce akademisyen de üniversitelerden ihraç edildi. Dünya’nın pek çok yerinde öğretmenler bu günü neşe ve mutlu geçirirken, Türkiye’de yaşayan öğretmenler, buruk, endişeli ve gelecek kaygısı taşıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen ve açığa alınan yaklaşık 50 bin işsiz öğretmen bu günü kutlayamıyor” dedi
Büyük önder Atatürk; “Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir doğma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır.” İfadelerinin altını çizen Av. Küçük, “Atatürk’ü benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, onun manevi mirasçıları olurlar.
Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e ve eylem arkadaşlarına rahmet diliyorum. Ruhları şâd olsun. Öğretmenler günü kutlu olsun. Kamuoyuna saygıyla sunarım.” Şeklinde sözlerini tamamladı.