ÜLKEYE AFET YAŞATAN MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ YAPILARDIR
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur Ceyhan Depreminin 23. Yıldönümünde, depremde kaybedilen canları saygıyla andığını ifade ederek her yıl Ceyhan Depreminin yıldönümünde Ceyhan Deprem Anıtında Ceyhan Belediyesi ile birlikte yaptıkları törenin, depremlerin yıkıcı etkisini hatırlatmak, dolayısıyla alınacak önlemlerin önemine vurgu yapmak olduğunu söyledi.
İnsanları öldüren, kayıplara yol açanın, ülkeye afet yaşatanın mühendislik hizmeti almamış yapılar olduğunu, bunu depremlerin sonuçlarının da gösterdiğini belirten Aksungur; “İstiyoruz ki güvenli yapı güvenli yaşam tesis edilsin, önlenemeyen ve zamanı bilinmeyen bir doğa olayı olan depremler, alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler nedeniyle afete dönüşmesin, insanlar beton yığınları altında canlarını kaybetmesin” dedi.
Ülkemizde 20 milyon mertebesinde olduğu bilinen yapı stokunun büyük çoğunluğunun deprem kuşaklarında olup önemli bir kısmının depreme karşı güvenli olmadığını söyleyen Aksungur, yapılması gerekenin, bilim, bilgi, deprem yönetmeliği ve mühendislik ilkeleri dikkate alınarak bu yapıların depreme karşı güvenli hale getirilmesi olduğunu belirtti ve bunun sağlanması için rant, çıkar, siyaset hesaplarından uzaklaşılması gerektiğini vurguladı.
SADECE CANLAR DEĞİL, UMUTLAR, YARINLAR DA KAYBEDİLDİ
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ise 27 Haziran Ceyhan Depremin Ceyhan için bir dönüm noktası olduğunu, şehrin kaosa sürüklendiğini, 145 insanın betonlar arasında canını yitirdiğini, çok sayıda yaralı olduğunu belirterek depremde canlarını kaybedenleri rahmetle andığını ifade etti. Sadece canları değil umutların, yarınların da kaybedildiği söyleyen Erdem “imar düzenlemeleri ve depremle ilgili modern dünyanın tüm imkânlarını kullanarak hasarı en aza indirmek, felaketleri önlemek mümkündür. Bu doğrultuda belediyelerin ve konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşların ortak hareket etmelidir” dedi. Erdem sözlerini depremsiz yarınlara ulaşmak dileğiyle bitirdi.