8. Yargı Paketi ve Genel Af: MHP Lideri Bahçeli'nin Çıkışı

8. Yargı Paketi ve Genel Af gündemde

Tutuklu binlerce FETÖ üyesi savcı ve hakimlerin, 15 Temmuz öncesinde karar verdikleri davaların yeniden görülmesi ve 8. Yargı Paketi'nde genel affın olup olmayacağı kamuoyunun dikkatini çeken konular arasında yer alıyor.

8. Yargı Paketi ve Genel Af gündemde

Milliyetçi Hareket Partisi Lideri Devlet Bahçeli’nin, bir TV programında, “Binlerce hakim ve savcı FETÖ’cü olduğu için ayıklanmış. Peki bu bu hakim ve savcıların görevdeyken haksız yere yargıladığı ve cezalandırdığı insanlar nerede? Bunları kim koruyacak? Bunlara kim sahip çıkacak? 5 bin hakim ve savcıyı aldın da, kime bu adamlar ceza vermişse onların hepsini yeniden mahkemesinin görülmesi lazım. Yazık günah” sözleriyle, af çıkarılmasına değinmişti.

Bahçeli, program da “Cezaevinde bulunanlar insan değil mi? Onların hayata dönme, topluma karışma hakkı yok mu? Ne yapalım? Alayını birden fırınlara atıp yakalım mı?” demişti.

Peki, Torba yasada genel af var mı? Varsa kimleri kapsıyor?

Kamuoyunda Cumhurbaşkanı’nın af açıklamasının detayları merak ediliyor.

Yargı sistemi üzerindeki değişikliklere odaklanan 8. Yargı Paketi üzerindeki çalışmalar devam ediyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, paketin taslağının 60'tan fazla maddeden oluştuğunu ve milletvekillerinin bu maddelere eklemeler yapma veya değişiklik yapma yetkisine sahip olduğunu ifade etti.


DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

Bakan Tunç, cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelere vurgu yaparak, “Suç işleyenin yanına kar kalmaması gerekiyor. 2 yılın altında cezaya hüküm giyen bir kişinin denetimli serbestlik kapsamında hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye edilmesinin, cezasızlık algısını güçlendirmektedir. Denetimli serbestlik süresinin otomatik olarak 1 yıl değil, cezanın yüzde 40'ına denk gelen bir oranda uygulanmanın düşünüldüğü ve bu konu milletvekillerinin takdirine bırakılacak. Denetimli serbestlik süresi ise 3 yılı aşamayacak.

Yargı Paketi'nin içeriği, Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen taslağın toplamda 22 farklı kanunu etkileyerek, 105 maddeyi değiştirmiştir. Taslak metne göre, adli para cezası alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya çıkarılacak. Mahkemeler tarafından doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye yükseltilecek. Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu’na yönlendirilecek. Bu düzenlemeler 1 Nisan 2024 sonrası verilen kararlar için geçerli olacak” diye konuştu.

Adalet Bakanı Tunç, şunları kaydetti:

“İnfaz düzenlemesi ve genel af konularında net bir bilgi bulunmamaktadır. Konu, kamuoyunda dikkatle takip edilmekte olup, milletvekillerinin yapacakları katkılar süreci etkileyebileceğini belirtmiştir.”

Kadınlara Soyadı Kullanma Hakkı:

Evlendikten sonra soyadı değiştirebilen kadınlara getirilen yeni düzenlemeyle, mevcut durumda iki soyadı kullanabilen kadınlara, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren soyadı değişikliği yapmama, yani sadece evlilik öncesindeki soyadını kullanma hakkı tanınacak.

 

DİĞER HABERLER

Balıkesir
Balıkesir'de sır gibi ölüm
28 Eylül 2024 Cumartesi