Adana kasaplarında en çok tavuk kemiği satılıyor

Adana kasaplarında en çok tavuk kemiği satılıyor

Cep yakan et fiyatları kasaplara siftahsız kepenk indirtirken, dar gelirli vatandaşlar ise tavuk kemiği ile karnını doyuruyor. Adanalı kasaplar, “Gariban vatandaşımız bu kemikleri alıp kaynatarak çorba yapıyor. Bu günlerde en çok sattığımız ürün bu” diyor.


Adana kasaplarında en çok tavuk kemiği satılıyor

Vatandaşın protein kaynağı tavuk kemiği

GAZETTE - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan Et ve Et Ürünleri Tebliği ile Yerel Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine dair tebliğ, kasaplara sınırlama getirmişti. Köfte, fermente sucuk ve parçalanmış tavuk satışı yasaklanan Adanalı kasaplar, işlerinin yarı yarıya düşmesinden şikayetçi. Et fiyatları 30 liranın üstünde olunca, vatandaşa ise kala kala tavuğun kemiği kalıyor.  Tavuk kemiği, kilosu 50 kuruştan satılıyor. Kasaplar, “Gariban vatandaşımız bu kemikleri alıp kaynatarak çorba yapıyor. Bu günlerde en çok sattığımız ürün bu” diyor. Et ve tavuk fiyatları artınca, kasap reyonlarında tavuk kemiği görmenin şaşırtıcı bir durum olmadığını belirten vatandaşlar ise, “Kasaplara düzenleme getirmekle sorunlar çözülmüyor. Vatandaş nasıl ucuz et yiyecek, onun çaresine bakılsın. Ayrıca kasaptan aldığımız ürünler markettekinden daha ucuz” diye konuşuyor.

SURİYELİ KASAPLAR SEKTÖRÜ BALTALIYOR

Kasapların tek derdinin bu olmadığını belirten Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, çeşitli meslek kollarında ucuz işçilik yaparak haksız rekabet yaratan Suriyeli mültecilerin şimdi de işletmecilikte boy göstermeye başladığını söyledi. Yağmur, “Kent genelinde Suriyeliler’in çalıştırdığı 235 kasap dükkanı var. Bunların tamamı ruhsatsız ve kaçak. Haliyle SGK pirimi ve vergisini yatıran üye esnaflarımız rahatsız. Sürekli arbedeler yaşanıyor.  Yetkilileri uyarıyorum. Eğer acil önlem alınmazsa, olaylar çıkabilir. Üye esnaflarımız pimi çekilmiş bir bomba gibi. Herhangi bir olumsuzluk meydana gelmemesi için esnaflarımızı zor engelliyoruz. Suriyelilerin işlettiği kasapları denetleyemiyoruz çünkü kaçak işletiyorlar. İçlerinde Türkçe bilen de yok. Ekiplerimiz uyarı için gittiklerinde Suriye pasaportlarını çıkarıp gösteriyorlar. İletişim kuramıyoruz. ‘Yallah’ diye arkadaşlarımızı dükkandan kovuyorlar. Gerçek kasaplar onlar yüzünden iş yapamaz halde” dedi.