Adana Sanayi Odası Meclisi 2017 yılı çalışmalarını tamamladı

Adana Sanayi Odası Meclisi 2017 yılı çalışmalarını tamamladı

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, 2017’nin oldukça zorlu ve büyük mücadele içerisinde geçen bir yıl olduğunu belirterek, ekonomi yönetiminin zamanında ve yerinde aldığı tedbirlerle gelen rekor büyüme başarısının 2018 yılında tekrarının sürpriz olmayacağını söyledi.

Adana Sanayi Odası Meclisi 2017 yılı çalışmalarını tamamladı

Adana Sanayi Odası Meclisi, Meclis Başkanı İsrafil Uçurum’un başkanlığında yapılan Aralık ayı toplantısı ile 2017 yılı çalışmalarını tamamladı. ADASO Meclisi’nin son toplantısına,  Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Başkanı Hakan Yurdakul ve Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Hakan Ertürk konuk olarak katıldı.

 Meclis toplantısında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç,  2017 yılını değerlendirdi, 2018 yılı beklentilerini dile getirdi. Kıvanç, 2017’nin oldukça zorlu ve mücadele içerisinde geçen bir yıl, ülke olarak hain darbe girişiminin olumsuz etkilerinin bertaraf edilmeye çalışıldığı bir dönem olduğunu söyledi. Kıvanç, uygulanan finansman desteklerinin, özellikle Kredi Garanti Fonu ve Eximbank’ın etkin şekilde kullanılmasının, zor dönemin atlatılmasında önemli bir itici güç olduğunu vurguladı.

Ekonomi yönetiminin zamanında ve yerinde aldığı tedbirlerin olumlu sonuçlarının yıl sonu büyüme rakamlarında net şekilde görüldüğüne dikkat çeken Kıvanç, “Biz sanayicilerin belirsizliklere rağmen, üretimden, ihracattan vazgeçmeyip sebat etmesinin de etkisiyle Türk ekonomisi bir kez daha büyüme rekorları kırarak yeni bir başarı hikayesi yazmayı başardı. Bu zor dönemde elde edilen bu başarı hepimiz için büyük bir moral kaynağı olmuştur” dedi.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası tarafından da sıklıkla gündeme getirilen sanayici üzerindeki emlak vergisi, TRT payı gibi yüklerin kaldırılması ile üreticiler açısından önemli adım atıldığını belirtti. Yeni yatırımlara sağlanan 15 puanlık ek katkı oranının 2018’de devam edecek olması, ayrıca katkı oranının tamamının Kurumlar Vergisinden düşülebilecek olmasını olumlu bulduklarını belirten Kıvanç, bu durumun artış eğilimindeki yatırımları olumlu şekilde etkileyeceğini kaydetti.

2018 yılında sağlam kamu maliyesi ve büyümeye katkı sağlayan ihracatın en önemli güç olma özelliğini sürdüreceğini belirten Kıvanç, uygulamaya konulacak teşvikler ve özellikle imalat sanayini öne çıkaran uygulamaların yatırım iştahını önemli oranda artıracağını vurguladı. Kıvanç, şöyle konuştu:

“Yatırım Teşviklerinin bölge bazlı değil, sektörel ve ilçe bazında uygulanması durumunda, desteklerin ülke genelindeki büyümeye etkisi daha fazla olacaktır. 2017 yılında üretim ve istihdam için adeta can simidi olan, Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Türk Eximbank kaynakları, 2018 yılı içinde finansman ihtiyacının uygun maliyetlerle karşılanması, üretim, istihdam ve ihracatın arttırılması için önemli bir itici güç olacaktır. Kaynakların sanayi üretimini destekleyecek şekilde yönlendirilmesi durumunda Ülke olarak 2017 yılında gerçekleştirilen rekor büyüme başarısının, 2018 yılında da tekrarlanması sürpriz olmayacaktır.”

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, üretimde verimliliğin yakalanmasının en önemli felsefeleri olduğunu, 2018’in verimliliğe odaklanacakları bir yıl olacağını söyledi. Verimli üretimin daha etkin şekilde yayılması amacıyla yıl boyunca çeşitli faaliyetler gerçekleştirileceğini belirten Kıvanç, yalın üretim ve verimlilik konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi.

Kıvanç, “2018 yılının sanayimiz, kentimiz ve ülkemiz açısından olumlu gelişmelerin ve önemli kazanımların yaşanacağı bir yıl olması” temennisinde bulundu.

Yurdakul: Girişim sermayesi önemsenmeli

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Başkanı Hakan Yurdakul, son yıllarda ortaya girişim sermayesi sektörünün ortaya çıktığını belirterek, sermaye ortağı şeklinde uygulanan farklı finansman modelinin önemsenmesi gerektiğini söyledi. Yurdakul, “Kazan-kazan ve kaybet-kaybet bazlı bir yaklaşım sergileyen, kültürümüze, tarihimize ve inançlarımıza da uygun bir finansman modelidir” dedi.

Özel sektörün ekonomi yönetiminden temel taleplerinin vergilerin düşürülmesi, teşviklerin artırılması, tarife ve kotaların artırılması ya da düşürülmesi olduğunu ifade eden Başkan Yurdakul, kendilerinin beklentilerinin ise hamaset olmadığını, taleplerin net veriler ve sayılarla ifade edilmesi olduğunu vurguladı. Yurdakul, “İş dünyası olarak yapmanız gereken ev ödevlerini, bugüne kadar olageldiği gibi bize yaptırmaya çalışırsanız, performansımız sizin kadar iyi olmayacaktır. Sektörleriniz ile ilgili taleplerinizi net biçimde ifade ettiğinizde daha çok yardımcı olunacaktır. Dolayısıyla sonuç hem sizler, hem de ülkemiz için çok daha faydalı olacaktır”  diye konuştu.

Ertürk: Üretim ve ihracata destek sağlanacak 

Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Hakan Ertürk ise, girişimcilere yönelik önemli destekler sağlayacak mekanizmaların sürekli geliştirildiğini ve etkin biçimde uygulamaya konulduğunu bildirdi.

Kredi Garanti Fonu’nun etkin şekilde devreye alınarak, işletmelere finansman imkanı sağlanmasının büyük başarı olduğunu ve dünyada başka örneğinin bulunmadığını ifade eden Genel Müdür Ertürk, “Sistemi yalınlaştırıp, bankacılık sektörünü daha etkin kullandığımız uygulama ile yıl içerisinde 210 milyar liralık kaynak reel sektöre aktarıldı. Bankalarımız ve işletmelerimiz bu süreçte büyük özveri gösterdi, sistem şu anda düzlüğe çıktı. 2018’de kalan 50 milyarlık kaynağı kullanacağız, kredi geri dönüşleri de başlayacak. Bu kaynak, imalat, üretim ve ihracata yönelik kullandırılacak” görüşünü dile getirdi.


 

DİĞER HABERLER

DSİ
DSİ'ye 515 işçi alınacak
28 Kasım 2024 Perşembe
Eskişehir’de kar etkili oluyor
Eskişehir’de kar etkili oluyor
23 Kasım 2024 Cumartesi
Karayollarında yol durumu
Karayollarında yol durumu
15 Kasım 2024 Cuma