Geçtiğimiz nisan ayında iddialarla ilgili ifadeleri alınan, aralarında emniyet müdür yardımcılarının da bulunduğu 13 şüpheli için soruşturmayı devam ettiren savcılık, yakalama kararı çıkarttı.
O dönem Adana'da değişik birimlerde görev yapan emniyet mensuplarından Emniyet Müdür Yardımcı H.D, Emniyet Müdür Yardımcısı E.Y, Şube Müdürü Y.Z.T, Şube Müdürü M.K, Şube Müdürü S.K, Şube Müdürü İ.S, Emniyet Amiri M.R.K, Başkomiser F.İ, Komiser Yardımcısı Y.E. ve polis memurları A.Ö, N.A, S.A. ile C.B. hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Şüpheliler görev yaptıkları İstanbul, Kayseri, Konya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da gözaltına alınarak Adana'ya getirildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve aralarında 2 Emniyet Müdür Yardımcısı ile 4 şube müdürünün de bulunduğu 13 polis sorguya alındı. Emniyet Müdür Yardımcılarının avukatı İsa Ayanoğlu gözaltı kararına itiraz etti.
Geçen nisan ayında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Adana Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bazı polisler hakkında 'Kişisel verileri usulsüz ele geçirme', 'Yok edilmesi gereken verileri yok etmeme', 'Özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarından soruşturma başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadeleri alınan şüpheli polisler hakkında önceki gün yakalama kararı çıkartıldı. Bu gelişme üzerine Adana ile söz konusu polislerin şu anda görev yaptığı Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Konya ve Şanlıurfa'da eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda Emniyet Müdür Yardımcıları Halil D., Erhan Y., Şube Müdürleri Yusuf Ziya T., Mehmet K., Serdar K., İbrahim S., Emniyet Amiri Mehmet Remzi K., Başkomiser Ferhat İ., Komiser Yardımcısı Süleyman A. ile polis memurları Cemil B., Ahmet Ö., Yusuf E. ve Neşet A. gözaltına alındı. Adana'ya getirilen şüpheli polisler, Adli Tıp Birimi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra götürüldüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde iddialarla ilgili sorguya alındı.
AVUKAT İTİRAZ ETTİ
Şüpheli Emniyet Müdür Yardımcıları Halil D. ile Erhan Y.'nin Avukatı İsa Ayanoğlu, Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne gözaltı kararlarına itiraz etti. Av. Ayanoğlu, müvekkilleri ile diğer şüphelilerin söz konusu soruşturma kapsamında daha önce ifadelerinin alınıp serbest bırakıldığını hatırlattı. Ayanoğlu itiraz dilekçesinde şöyle dedi:
"Gözaltına alınmayı gerektirecek bir suçlama ve delil durumu bulunmadığından, haklarında yakalama veya gözaltı işlemi uygulanmadan ifadeleri ikmalen alınıp serbest bırakılmışlardır. Dosyada suç ve delil durumu bakımından bir değişiklik olmamıştır. Dosya Cumhuriyet Savcılığı'nda iken Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün gerekçesiz, kimi hangi suçlama nedeniyle gözaltına alınmasının talep edildiği bildirilmeden gözaltı talebinde bulunmuş olması, Cumhuriyet Savcısı'nın ise hiç bir ek ifadeye gerek görmeden gözaltı kararı vermiş olması Ceza Mahkemesi Kanunu'na açıkça aykırıdır. Bu nedenle gözaltı kararının kaldırılmasını talep ediyoruz." Fatih KARAÇALI- Salih ÜÇTEPE- Gökhan KESKİNCİ/DHA